• Посилання скопійовано

Валютний кредит від нерезидента: наслідки у платника податку на прибуток

Податківці роз’яснюють, за яких умов валютні кредити від нерезидентів визнаються контрольованими операціями, а також, чи треба буде коригувати фінрезультат до оподаткування на відсотки за таким кредитом та курсові різниці

Валютний кредит від нерезидента: наслідки у платника податку на прибуток

Коментар до індивідуальної консультації від 29.05.2018 р. №2355/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

Отримали кредит від нерезидента: чи є контрольованою така операція? 

Про вартісні критерії контрольованих операцій ми писали тут. Тож в даному роз’ясненні зупинимось саме на впливі валютних кредитів від нерезидентів на трансфертне ціноутворення резидента-позичальника.

Відповідно до пп. 39.2.1.4 ПКУ господарською операцією для цілей трансфертного ціноутворення є всі види операцій, договорів або домовленостей, документально підтверджених або непідтверджених, що можуть впливати на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків. 

Операції, що визнаються контрольованими, - це господарські операції, що можуть впливати на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків. Перелік таких операцій наведено у пп. 39.2.1.1 ПКУ.

Але, незважаючи на вартісний критерій і те, чи є нерезидент, що надає кредит, пов’язаною особою щодо резидента, який його отримує, податківці наголошують наступне. Оскільки сума отриманого кредиту не впливає на фінансовий результат до оподаткування, що є об’єктом оподаткування податком на прибуток, то сума наданих або отриманих кредитів не враховується при визначені вартісного критерію контрольованих операцій для цілей трансфертного ціноутворення. 

Отже, сама операція з отримання та повернення кредиту не є контрольованою операцією. І не впливає на визнання інших операцій з нерезидентами контрольованими.

 

А як щодо відсотків за таким кредитом? 

А от відсотки за такими кредитами якраз враховуються при визначенні вартісного критерію, визначеного пп. 39.2.1.7 ПКУ. Оскільки, як роз’яснюють податківці, такі нараховані відсотки отримувач кредиту враховує у складі витрат і сума таких відсотків впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

 

Курсові різниці

Кредит надається і повертається в іноземній валюті. Так само, в іноземній валюті сплачуються і відсотки за таким кредитом. А отже, і валютні кошти, і заборгованість з повернення кредиту і сплати відсотків є монетарними статтями балансу. За ними в бухгалтерському обліку (відповідно до П(С)БО 21) виникають курсові різниці.

 

Чи впливають такі коливання валютних курсів на трансфертне ціноутворення в резидента?

Тут ситуація дивна, можна сказати, 50/50. У коментованій ІПК податківці наголошують:

  • дохід від операційної та неопераційної курсової різниці враховується для обчислення річного доходу (150 млн грн) платника податків. Про збитки від таких курсових різниць вони чомусь забувають;
  • такий дохід (і, виходить, й збитки) не враховується для обчислення обсягу господарських операцій (10 млн грн) платника податків з кожним контрагентом для цілей застосування трансфертного ціноутворення.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»