• Посилання скопійовано

Вплив відсотків за отриманими кредитами на фінансовий результат

Чи виникають податкові різниці за операціями з нарахування відсотків за отриманими кредитами? Які платники податку зобов’язані збільшувати фінансовий результат до оподаткування таким операціям?

Вплив відсотків за отриманими кредитами на фінансовий результат

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Згідно з п. 3 П(С)БО 31 фінансові витрати – це витрати на проценти та інші витрати підприємства, пов’язані із запозиченням.

При цьому податкових різниць щодо суми нарахованих відсотків за кредитом, наданим резидентом, Податковим кодексом не передбачено.

На підставі цього ДФСУ у консультації від 19.11.2018 р. №4870/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначає, що при визначені фінансового результату до оподаткування відсотки за отриманими кредитами від банківських установ враховуються за правилами бухгалтерського обліку, встановленими П(С)БО 31.

Від себе додаємо, що фінансові витрати визнаються витратами того звітного періоду, за який вони були нараховані, тобто визнані зобов'язаннями (крім капіталізованих фінансових витрат – такі суми не визнаються витратами при нарахуванні процентів, а включаються до собівартості кваліфікаційного активу, крім суб'єктів малого підприємництва – для них діє загальне правило нарахування) (п. 4 П(С)БО 31).

Нараховані на проценти списуються до складу фінансових витрат звітного періоду на дебет субрахунків:

  • 951«Відсотки за кредит» – якщо кредит отриманий від банку;
  • 952 «Інші фінансові витрати» – якщо кредит або процентна позика отримана від іншої, ніж банк, особи.

При цьому кредитується субрахунок обліку розрахунків за нарахованими процентами 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками».

Варто звернути увагу, що такий підхід стосується не всіх платників податку на прибуток. Ті ж платники податку, які розраховують податкові різниці та у яких кредити від нерезидентів, повинні пам’ятати наступне.

Сума боргових зобов’язань, визначених в п. 140.1 ПКУ, що виникла за операціями з пов’язаними особами-нерезидентами, перевищує суму власного капіталу більше ніж в 3.5 рази (для фінансових установ і компаній, що займаються виключно лізинговою діяльністю більш ніж в 10 разів), збільшуючи фінансовий результат до оподаткування. Збільшення здійснюється на суму перевищення нарахованих у бухгалтерському обліку відсотків за кредитами, позиками та іншими борговими зобов’язаннями, що виникли за операціями з пов’язаними особами – нерезидентами над 50% суми:

  • фінансового результату до оподаткування;
  • фінансових витрат;
  • суми амортизаційних відрахувань;

за даними фінансової звітності звітного податкового періоду, в якому здійснюється нарахування таких відсотків.

Детальніше податкові наслідки отримання кредиту від нерезидента ми розглядали тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»