• Посилання скопійовано

Неприбуткові профспілкові організації можуть надавати матеріальну допомогу своїм членам

ДФС у м. Києві нагадала обов’язкові умови для неприбуткових організацій та надала роз’яснення щодо можливості надання неприбутковою профспілковою організацією матеріальної допомоги своїм членам

Неприбуткові профспілкові організації можуть надавати матеріальну допомогу своїм членам

Податківці у ІПК від 12.12.2018 р. №5204/ІПК/26-15-12-03-11 нагадали, що обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

Своєю чергою, до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ і не є платниками податку, можуть бути віднесені зокрема, профспілкові організації (пп. 133.4.6 ПКУ).

Професійні спілки створюються з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки та ведуть свою діяльність на підставі статуту. Правове регулювання, засади створення, права та гарантій діяльності професійних спілок визначено у Законі №1045.

Зокрема, у ст. 14 Закону №1045 визначено, що джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання визначаються в їх статутних документах.

Таким чином, статутом профспілкової організації повинно бути передбачено можливість члена профспілки отримувати матеріальну допомогу за рахунок коштів профспілки на підставі рішення комітетів профспілки або їх президій.

В такому випадку виплата матеріальної допомоги здійснюється виключно для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених статутом. А отже, виплата не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) та не є підставою для виключення первинної профспілкової організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»