• Посилання скопійовано

Перехід зі спрощеної системи на сплату податку на прибуток посеред року: як звітуватись?

Платник податку посеред року перейшов зі спрощеної системи оподаткування на загальну. За який період необхідно подати декларацію з податку про прибуток? Яка сума потрапить до доходу та фінрезультату? Дізнаємось це з роз’яснення податківців

Перехід зі спрощеної системи на сплату податку на прибуток посеред року: як звітуватись?

Звітний період

Податківці у консультації від 11.02.2019 р. №482/ІПК/26-15-12-03-11 нагадали, що податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду.

Зокрема, пп. «а» п. 137.5 ПКУ передбачено, що річний податковий період встановлюється для платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року, що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному році.

Відповідно до цього, у разі переходу платником єдиного податку на загальну систему оподаткування в середині року такий платник податку подає декларацію з податку на прибуток за податковий (звітний) рік, який починається з дати переходу на загальну систему оподаткування та закінчується 31 грудня такого року.

 

Декларація з податку на прибуток

Податківці роз’яснюють, що у декларації з податку на прибуток показники доходу від будь-якої діяльності (рядок 01), фінансового результату до оподаткування (рядок 02) та об’єкта оподаткування (рядок 04) визначаються за період перебування такого платника на загальній системі оподаткування.

Наприклад, якщо відвантаження продукції відбулось платником податку під час перебування на спрощеній системі оподаткування, а кошти отримано на загальній системі оподаткування, то така сума не потрапить до рядків 01 та 02 декларації (також про це тут). Проте, якщо платник податку застосовує податкові різниці, така сума буде відображена у додатку РІ і збільшить фінансовий результат до оподаткування. Про такі податкові різниці ми писали тут.

 

Застосування податкових різниць

Для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень Розділу ІІІ ПКУ.

Оскільки, як було зазначено вище, звітним періодом для таких платників є період з дати переходу на загальну систему та останнім днем календарного року, відповідно для розрахунку обов’язку застосовувати податкові різниці використовується сума доходу, яка отримана саме за такий період (фактично це буде рядок 01 Декларації).

Зверніть увагу, що про своє право щодо незастосування податкових різниць платник податку повинен повідомити податківців шляхом проставлення відповідної відмітки у декларації з податку на прибуток.

 

А що у фінансовій звітності?

Варто не забувати, що фінансова звітність є невід’ємним додатком до декларації з податку на прибуток. При цьому, якихось особливостей при складанні фінансової звітності для платників, які змінили систему оподаткування, законодавчо не передбачено.

Таким чином, платник податку зобов’язаний подати фінансову звітність за весь період (рік), у тому числі, за період перебування спрощеній системі оподаткування.

***

Читайте також: Юрособа-«єдинник» отримав дохід понад 5 млн грн: які наслідки?

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»