• Посилання скопійовано

ДПС планує змінити порядок відрахування до бюджету частини чистого прибутку держпідприємствами

На сайті ДПС опубліковано текст проєкту постанов КМУ щодо порядку змін відрахування до бюджету частини чистого прибутку держпідприємствами

ДПС планує змінити порядок відрахування до бюджету частини чистого прибутку держпідприємствами

ДПСУ оприлюднила проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. № 702 і від 23 лютого 2011 р. № 138» (завантажити).

Його розроблено у зв’язку зі змінами в адмініструванні частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку, внесеними законами №465-IX та № 466-IX.

Законом № 465 внесені зміни до ст. 5 Закону «Про управління об’єктами державної власності» (далі – Закон № 185), якими встановлено, що Кабінет Міністрів України, здійснюючи управління об’єктами державної власності, визначає порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) не тільки для державних унітарних підприємств та їх об’єднань (як це було передбачено у попередній редакції ст. 5 Закону № 185), а ще й для господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, та господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави яких становить 100 відсотків.

У зв’язку із зазначеним, назву Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженого постановою КМУ від 23 лютого 2011 року № 138 (далі – Порядок № 138), доцільно змінити на більш уніфіковану.

Також враховуючи, що відповідно до ст. 7 Закону України від 07 грудня 2000 року № 2121-III «Про банки і банківську діяльність» функції з управління корпоративними правами держави у державному банку здійснює Кабінет Міністрів України, який є вищим органом управління державного банку, до виключної компетенції якого, зокрема, належить прийняття рішень щодо розподілу прибутку та затвердження розміру річних дивідендів, тому дію Порядку формування та реалізації дивідендної політики держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 року № 702, доцільно поширити також на державні банки.

Водночас Законами № 465 та № 466 на контролюючі органи покладено обов’язок здійснювати контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати платниками до бюджету частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку, а також стягнення зазначених платежів до бюджету у разі їх несплати.

З огляду на викладене з метою забезпечення ефективного виконання покладених функцій контролю ДПС необхідна інформація щодо переліку усіх господарських організацій, які зобов’язані спрямовувати частину чистого прибутку на виплату дивідендів, про очікувані у поточному році показники обсягів загального чистого прибутку та дивідендів кожної господарської організації, а також про прийняті та неприйняті рішення про нарахування дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності за минулий рік. Така інформація має бути отримана від Мінекономіки.

Отже, потребує впорядкування взаємодія між центральними органами виконавчої влади щодо надання та обміну необхідною інформацією.

Враховуючи, що чинні положення постанов Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 року № 138 «Про затвердження Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями» та від 12 травня 2007 року № 702 «Про затвердження Порядку формування та реалізації дивідендної політики держави»» не відповідають вимогам Закону № 185 та Податкового кодексу України виникла необхідність приведення положень зазначених постанов у відповідність до законодавства.

Зауваження та пропозиції до проекту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються протягом одного місяця на адреси розробника: поштову – 04653, МПС, Київ – 53, Львівська площа, буд. 8, Департамент правової роботи, електронну – e.kogevnikova@tax.gov.ua, а також на поштову адресу Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11.

Додаткові матеріали

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»