• Посилання скопійовано

Хто із сільгосптоваровиробників звільняється від податку на прибуток?

До 1 січня 2027 року звільнено від оподаткування прибуток сільгосптоваровиробників у разі проведення виключно видів діяльності за класами 01.47; 01.49 та 10.12, а також діяльності з реалізації власновиробленої такої продукції (за винятком м'яса курей)

Хто із сільгосптоваровиробників звільняється від податку на прибуток?

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що для суб’єктів господарювання галузі сільськогосподарського товаровиробництва наразі діють податкові пільги з податку на прибуток. 

Тимчасово, з 01 січня 2022 до 01 січня 2027 року, від оподаткування звільняється прибуток сільськогосподарських товаровиробників, які здійснюють виключно такі види діяльності згідно з КВЕД-2010: 

  • клас 01.47 (розведення та вирощування свійської птиці, за виключенням вирощування курей, одержування яєць курей та діяльності інкубаторних станцій з вирощування курей);
  • клас 01.49 (в частині розведення та вирощування перепелів і страусів), 
  • клас 10.12 (виробництво м'яса свійської птиці, за виключенням виробництва м'яса курей, витоплювання жиру курей, забою, оброблення та фасування м'яса курей), а також здійснюють діяльність з реалізації власно виробленої (вирощеної) такої продукції (за виключенням м'яса курей).

Вивільнені кошти, тобто суми податку, не сплачені до бюджету, що залишаються у розпорядженні платників, використовуються агровиробниками на створення та переоснащення матеріально-технічної бази, збільшення обсягів виробництва та втілення нових технологій. Використовувати такі кошти потрібно на діяльність платника, прибуток від якої звільняється від оподаткування. 

Суми вивільнених коштів вважаються отриманим цільовим фінансуванням відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності.

Порядок контролю за використанням вивільнених коштів сільськогосподарських товаровиробників затверджено постановою КМУ від 02.02.2022 №69.

У разі порушення напрямів цільового використання, порядку використання вивільнених коштів платник податку зобов'язаний нарахувати податкове зобов'язання з податку на прибуток підприємств із суми використаних не за призначенням вивільнених коштів. Штрафні санкції та пеня застосовуються відповідно до норм ПКУ.

Податкові зобов'язання, штрафні санкції і пеня нараховуються починаючи з першого числа місяця, в якому вчинено таке порушення – п. 57 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

Джерело: ДПС у Київській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»