• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №12(37) | 29.12.2020 р.

Тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №12(37) | 29.12.2020 р.

Це – вже тридцять сьомий (і дванадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • повідомимо, що Президент підписав закон щодо стабілізації ринку кормів;
  • зазначимо, що ВРУ підтримала введення ставки ПДВ у 14% для окремих видів сільгосппродукції;
  • розповімо, що податківці вже додали в «Єдине вікно» нову заяву про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації;
  • підкреслимо, що Уряд спростив процедуру сертифікації насіння для сільгоспвиробників;
  • дізнаємося, як нарахувати ПДВ сільгосптоваровиробникам при загибелі посівів.

Гарного вам читання!

 

***

Президент підписав закон щодо стабілізації ринку кормів
23 грудня Президент підписав Закон України №1033-ІХ «Про внесення змін до розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про безпечність та гігієну кормів» з метою стабілізації ринку кормів».

Згідно з документом, протягом чотирьох років дозволяється ввезення в Україну та введення в обіг кормових добавок без їхньої державної реєстрації в Україні, якщо вони дозволені в ЄС і призначені для виробництва кормів для непродуктивних тварин.

 

Ставка ПДВ 14% на окремі види с/г продукції: прийнято закон (але його заблоковано) 
17 грудня ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» (законопроєкт №3656). 

Законом з метою підтримки сільськогосподарського товаровиробництва в Україні запроваджено знижену ставку податку на додану вартість у розмірі 14% для сільськогосподарської продукції, що відносяться до товарних груп 0102, 0103, 0401 (в частині молока незбираного), 1001, 1002, 1003, 1004, 1005,  1201, 1204 00, 1205, 1206 00, 1207, 1212 91 згідно з УКТ ЗЕД.

Але 18 грудня з'явилися проєкти Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 17.12.2020 року про прийняття в цілому як закону України проєкту Закону №3656. Про це ми вказували тут. Тому поки проєкт постанов не розгляне ВРУ, закон не може бути підписано ні спікером ВРУ, ні Президентом.

 

Заява на отримання бюджетної дотації з ПДВ – в оновленому «Єдиному вікні»
Податківці оновили «Єдине вікно подання електронної звітності» до версії 1.28.22.0 станом на 15.12.2020 р.

На виконання наказу Мінфіну від 17.08.2020 р. № 505 додано:

  • F/J 1311802 – Заява про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації. Форма № 1-РОБД;

  • F/J 1311902 – Заява про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації. Форма № 2-РОБД.

 

Уряд спростив процедуру сертифікації насіння для сільгоспвиробників
2 грудня рішенням Уряду прийнято постанову №1187. Вона приводить процедуру сертифікації насіння до міжнародних вимог.  Зокрема, постановою передбачається:

  • збільшення терміну дії сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння (на насіння овочевих культур, насіння соняшнику та насіннєву картоплю);

  • визначення відсотку насіння, яке підлягатиме ділянковому (ґрунтовому) сортовому та лабораторному сортовому контролю;

  • скасування норми щодо подання завірених перекладів документів на імпортоване насіння;

  • спрощення процедури подання документів до органу сертифікації виробникам категорії добазового насіння (розсадників випробування та розсадників розмноження).

Про це ми писали ось тут.

 

Як нарахувати ПДВ сільгосптоваровиробникам при загибелі посівів
Кіровоградські податківці наголосили, що при загибелі посівів  суб’єкт господарювання повинен здійснити операцію зі списання товарів/послуг, що були використані для вирощування таких посівів та при придбанні яких було сформовано податковий кредит.

 А оскільки товари/послуги не можуть бути використані в господарській діяльності, то не пізніше останнього дня місяця, в якому відбувається таке списання, платник податку повинен скласти зведену податкову накладну та здійснити нарахування податкових зобов’язань за п. 198.5 ПКУ.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»