• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №04(41) | 04.06.2021 р.

Сорок перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №04(41) | 04.06.2021 р.

Це – вже сорок перший (і четвертий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця. За цей час з’явилося багато цікавого та нового, а саме:

 

  • повідомимо, що Уряд схвалив рішення для адміністрування Державного аграрного реєстру;
  • нагадаємо, як правильно оформити сезонних працівників;
  • зауважимо, що Мінекономіки ввів європейську практику маркування м’яса, оливкової олії та меду;
  • підкреслимо, що перелік сільськогосподарської продукції зі ставкою ПДВ 14% пропонують скоротити;
  • з’ясуємо, які види молока можна оподатковувати ПДВ за ставкою 14%.

Гарного вам читання!

***

 

Уряд схвалив рішення для адміністрування Державного аграрного реєстру
2 червня на засіданні Уряду прийнято постанову, яка забезпечує функціонування та адміністрування Державного аграрного реєстру (ДАР).

ДАР – це державна інформаційна система, яка об’єднує відомості про виробників сільськогосподарської продукції для забезпечення аграріям спрощеного доступу до програм державної підтримки та публічності її розподілу.

Державний аграрний реєстр, зокрема, забезпечить доступ до держпідтримки широкого кола сільгоспвиробників, спрощену реєстрацію в цій електронній системі, швидку перевірку відомостей, відповідності критеріям надання підтримки тощо. Про це ми писали тут.

 

Сезонні працівники: як оформляти та які права мають? 
У чинному Списку сезонних робіт і сезонних галузей не зазначаються конкретні професії, посади сезонних працівників і не деталізовано сезонні роботи. В зв’язку з цим перелік таких професій, посад та конкретних видів сезонних робіт, а також тривалість, дату початку та закінчення таких робіт рекомендується підприємствам встановлювати в колективному договорі або іншому локальному документі.

Трудові договори зі сезонними працівниками є строковими трудовими договорами, оскільки вони укладаються:

  • на період виконання певної роботи (ст. 23 КзпП );

  • на визначений термін, що встановлюється за згодою сторін (ст. 23 КзпП).

Трудовий договір під час прийняття на сезонні роботи може бути укладено на строк, який не перевищує тривалості сезону  і є не більшим шести місяців, для виконання тимчасових робіт – не більше двох місяців, а для заміщення тимчасово відсутнього працівника – не більше чотирьох місяців.

Про це докладніше читайте ось тут.

 

Мінекономіки ввів європейську практику маркування м’яса, оливкової олії та меду
Мінекономіки затвердило Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів, для яких обов'язковим є зазначення країни походження або місця походження. Відповідний наказ від 01.04.2021 р. №679  було зареєстровано в Мін’юсті 06.05.2021 року.

Цей Порядок почав діяти з 18 травня та установлює правила зазначення «країни походження» або «місця походження» в маркуванні:

  • м'яса великої рогатої худоби, свіжого або охолодженого;

  • м'яса великої рогатої худоби, мороженого;

  • свинини свіжої, охолодженої та мороженої;

  • баранини і козлятини свіжої, охолодженої та мороженої;

  • їстівних субпродуктів великої рогатої худоби, свіжих або охолоджених, або морожених;

  • м'яса та їстівних субпродуктів свійської птиці;

  • меду;

  • необробленої оливкової олії (virgin olive oil) і оливкової олії екстра-класу (extra virgin olive oil).

Зауважимо, що Порядок застосовуватиметься до маркування вищезазначених харчових продуктів, вироблених в Україні або ввезених (пересланих) на митну територію України, на всіх етапах їх реалізації.

 

Перелік сільськогосподарської продукції зі ставкою ПДВ 14% пропонують скоротити
Законопроєктом №5425 пропонується відновити ставку ПДВ на рівні 20% за операціями з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД:

  • 0102 (велика рогата худоба, жива);

  • 0103 (свині, живі);

  • 0104 10 (вівці живі);

  • 0401 (в частині молока незбираного).

Крім того, законопроєкт передбачає порядок оподаткування ПДВ перехідних операцій зазначених позицій. Зокрема, ставка ПДВ 14% (яка діяла з першого числа місяця, наступного за місяцем опублікування Закону №1115-ІХ) до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ у розмірі 20% (у разі прийняття законопроєкту), застосовується у разі: 

  1. постачання на митній території України наведеної вище продукції (товарів), яке відбувається після перерахування платником податку попередньої оплати (авансу), що була отримана з 01.03.2021 р. до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ у розмірі 20%;

  2. коригування податкових зобов’язань при поверненні попередньої оплати (авансу) або повернення продукції (товарів), що були отримані з 01.03.2021 р. до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ у розмірі 20%; 

  3. коригування податкових зобов’язань при зміні договірної (контрактної) вартості наведеної вище продукції (товарів), поставка якої відбулася з 01.03.2021 р. до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ у розмірі 20%.

Про це докладніше ми писали у своїй новині за посиланням.

 

Які види молока можна оподатковувати ПДВ за ставкою 14%?
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що для оподаткування ПДВ за ставкою 14% до «молока незбираного»  може бути віднесене молоко, що класифікується згідно з УКТ ЗЕД за товарною позицією 0401, яке було лише охолоджене та не піддавалося  сепаруванню та іншим видам обробки, в тому числі термічній, які змінюють його хімічний стан та склад компонентів. За дотримання таких умов операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України такої сільгосппродукції (молока незбираного) оподатковуються ПДВ за ставкою 14%.

Операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України молока, що класифікується згідно з УКТ ЗЕД за товарною позицією 0401, яке піддавалося обробці (в тому числі пастеризації), сепаруванню, іншим видам обробки, крім охолодження, оподатковуються ПДВ за ставкою 20%.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»