• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №05(62) | 02.06.2023 р.

Шістдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №05(62) | 02.06.2023 р.

Це – вже шістдесят другий (пʼятий у 2023 році та чотирнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минув місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:

 

  • зупинимося на правилах прийому на роботу сезонних працівників;
  • підкреслимо, що аграрії просять не повертати ПДВ на пальне;
  • розповімо, що у ВРУ зареєстровано законопроєкт про електронні аграрні розписки;
  • дізнаємося, які сільськогосподарські товаровиробники не можуть бути на спрощеній системі;
  • з’ясуємо, як юрособам-«єдинникам» 4 групи відкоригувати декларації за 2022 та 2023 рік через воєнні пільги.

Гарного вам читання!

 

***

Приймаємо на роботу сезонного працівника: оформлення та оплата праці
Як і у випадку укладення інших трудових договорів, про укладення сезонного трудового договору роботодавець повідомляє ДПС, надсилаючи Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту, форма якого й особливості подання встановлені Постановою №413.

Трудову книжку на сезонного працівника заповнюють у загальновстановленому порядку (п. 1.1 Інструкції №58). Окремо в книжці не записують, що працівник приймається на тимчасову чи сезонну роботу. Якщо працівник відпрацював повний сезон на підприємстві і наступного року знову уклав відповідний договір на наступний сезон, стаж роботи на цьому підприємстві вважається для нього безперервним. При цьому в графі 3 «Відомості про роботу» роблять запис «Безперервний стаж роботи зберігається» (п. 2.19 Інструкції №58).

Звільняються сезонні працівники згідно з наказом керівника підприємства, який видається в останній день дії договору, з усталеним формулюванням: «Звільнити [такого-то з такої-то дати] у зв’язку з закінченням строку трудового договору, п. 2 ст. 36 КЗпП».

Про це докладно ми писали у своїй аналітиці тут.

 

Аграрії просять не повертати ПДВ на пальне
Нагадаємо, що у вересні 2022 року Законом №2618 було повернуто акцизи в розмірі 100 євро за 1000 л бензину та дизпалива.

При цьому ПДВ залишився на рівні 7%.

Але такі ставки є тимчасовими: передбачено, що вони діють до кінця воєнного стану, але не пізніше 1 липня 2023 року.

Після цього ставка ПДВ повернеться до рівня 20%, якою вона була до запровадження пільг у березні 2022 року, а акцизи – до 213 євро та 140 євро за 1000 л на бензин і дизель відповідно.

В асоціації аграріїв вважають, що скасування пільгового режиму оподаткування пального з 1 липня 2023 року, враховуючи, що все ще триває гаряча фаза війни, є передчасним та негативно вплине на рівень цін і фінансову стійкість суб'єктів господарювання.

 

У ВРУ зареєстровано законопроєкт про електронні аграрні розписки
У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9266 про електронні аграрні розписки. Основна мета проєкту – запровадження нового фінансового інструменту для кредитування сільськогосподарського виробництва.

Основні положення законопроєкту:

  •  розширення кола суб’єктів, які можуть видавати електронні аграрні розписки, за рахунок сільськогосподарських кооперативів;

  • спрощення та здешевлення порядку видачі, обігу та припинення електронної аграрної розписки порівняно з традиційними паперовими;

  • предметом застави можуть бути майбутній врожай, живі тварини, продукти тваринного і рослинного походження, продукти їхньої первинної переробки.

Про це все докладніше читайте у нашій новині.

 

Як юрособам-«єдинникам» 4 групи відкоригувати декларації за 2022 та 2023 рік через воєнні пільги
Відповідно до пп. 69.33 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не нараховується та не сплачується єдиний податок четвертої групи з площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди, у податкових періодах, коли на територіях, на яких розташовані такі сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду, ведуться активні бойові дії або території тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації:

  • 2022 рік – з 1 березня за податкові періоди, коли на територіях, на яких розташовані такі сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду, ведуться активні бойові дії або території тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації, до дати завершення на таких територіях активних бойових дій або тимчасової окупації російською федерацією (крім територій, на яких ведення активних бойових дій або тимчасової окупації російською федерацією завершені до 1 травня 2022 року, оскільки на них не поширюється дія пп. 69.33 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ);

  • 2023 рік – за податкові періоди, коли на територіях, на яких розташовані такі сільськогосподарські угіддя та/або землі водного фонду, ведуться активні бойові дії або території тимчасово окуповані збройними формуваннями російської федерації, до дати завершення на таких територіях активних бойових дій або тимчасової окупації російською федерацією.

Про це докладніше ми зазначали тут.

 

Які сільськогосподарські товаровиробники не можуть бути на спрощеній системі?
Дніпровські податківці підкреслили, що суб'єкти господарювання, діяльність яких згідно з КВЕД-2010 належить до класів 01.47 (розведення свійської птиці), 01.49 (у частині розведення та вирощування перепелів і страусів) та 10.12 (виробництво м'яса свійської птиці) не можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи.

Для цих сільськогосподарських товаровиробників на загальній системі оподаткування передбачено пільгу в оподаткуванні податком на прибуток.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»