• Посилання скопійовано

«Сільське господарство» №04(70) | 09.05.2024 р.

Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам

«Сільське господарство» №04(70) | 09.05.2024 р.
Це – вже сімдесятий (четвертий у 2024 році та двадцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена сільському господарству, фермерству і земельним відносинам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць. За цей час з’явилося достатньо цікавого та нового, а саме:
  • підкреслимо, що рішення про 90 днів для повернення валютної виручки аграріями немає позитивного впливу;
  • зʼясуємо, за які землі фізособа-«єдинник» 4 групи не сплачує земельний податок;
  • повідомимо, що Комітет Гетманцева рекомендував прийняти Закон про новації у здійсненні експорту деяких сільгосптоварів;
  • визначимося, чи потрібно фізособі-«єдиннику» четвертої групи вести облік доходів;
  • дізнаємося, що Мінагрополітики затвердило форму бізнес-плану для фермерських господарств.
Гарного вам читання!
 

Рішення про 90 днів для повернення валютної виручки аграріями немає позитивного впливу, – Гетманцев

До Комітету ВРУ з податкової політики звернулися кілька асоціацій аграрного бізнесу щодо необґрунтованого зменшення терміну повернення валютної виручки до 90 днів. Про це повідомив Гетманцев у своєму Телеграм-каналі. 
Таке рішення прийняв Нацбанк за зверненням КМ з метою протидії нелегальному експорту зернових. 
Він підкреслив, що це рішення немає позитивного впливу.
Гетманцев вважає, що строки повернення валютної виручки необхідно збільшити до 180 днів, та запропонував обговорити це питання на базі Комітету за участю бізнесу Мінекономіки, Мінагро та Нацбанку.

За які землі фізособа-«єдинник» 4 групи не сплачує земельний податок?

 Фізособи-«єдинники» четвертої групи, які є власниками/користувачами земель сільськогосподарського призначення та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки (не більше 20 гектарів сукупно), що використовуються такими платниками для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.
За інші земельні ділянки, у тому числі за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, земельний податок сплачується на загальних підставах. Про це ми писали тут.

Новації у здійсненні експорту деяких сільгосптоварів: Комітет рекомендує прийняти в ІІ читанні законопроєкт

4 квітня Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував прийняти у другому читанні проєкти законів №10168-2 та №10169-2 про внесення змін до ПКУМКУ та низки інших законів щодо запровадження режиму експортного забезпечення. 
Законопроєктами пропонується запровадити механізми, які мінімізують можливості для зловживань при експорті аграрної продукції, що забезпечить більші валютні надходження до держави та позитивно впливатиме на стабільність національної валюти. 

Чи потрібно фізособі-«єдиннику» четвертої групи вести облік доходів?

Харківські податківці підкреслили, що для фізосіб-«єдинників» четвертої групи об’єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності платника податку або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди, а не сума доходу у розумінні п. 292.1 ПКУ.
Тож обов’язку щодо ведення обліку доходів у фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку четвертої групи не виникає.

Мінагрополітики затвердило форму бізнес-плану для фермерських господарств

Мінагрополітики затвердило форму типового бізнес-плану створення та функціонування фермерського господарства (особистого селянського господарства). Про це йдеться у наказі Міністерства №1049.
Зокрема, типовий бізнес-план включає:
  • Резюме проєкту.
  • Загальну характеристику господарства.
  • Фактичні виробничі ресурси господарства.
  • Опис цільового ринку та маркетингової стратегії проєкту.
  • Ціль та доцільність проєкту.
  • Фінансовий план господарства.
  • Потребу у фінансових ресурсах.
  • Техніко-економічне обгрунтування.
  • Ризики, та шляхи їх мінімізації. 

Наразі це все.
Більше новин на тему сільського господарства ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Сільське господарство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Сільське господарство»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь