• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №10(50) | 23.12.2021 р.

П'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №10(50) | 23.12.2021 р.

Це – останній цього року (і п’ятидесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО. За понад місяць, який минув з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

 

  • розповімо про появу відеоінструкції щодо товарного обліку ФОПів;
  • зазначимо, що з 1 січня почнуть діяти нові правила роботи з РРО для фізосіб-«єдинників» ІІ-ІІІ груп;
  • підкреслимо, що з 2022 року будуть застосовуватися збільшені штрафи за незастосування РРО;
  • проінформуємо про нові обов’язки СГ при використанні РРО у своїй діяльності;
  • дізнаємося, чи застосувати РРО при проведенні операцій через Приват24, Ощад24, LiqPay, EasyPay, PayPong, City24, Fondy, WayForPay;
  • з’ясуємо, як уповноважити працівника підписувати касові документи підприємства.

Гарного вам читання!

***

 

Нові обов’язки при застосуванні РРО: вивчаємо новації за Законом №1914 (законопроєкт 5600)
Закон №1914, хоч і покликаний впровадити саме податкові зміни, але вносить зміни й у Закон №265. Зокрема, пункти 11 і 12 статті 3 Закону про РРО будуть викладені у новій редакції. І чинності нові норми наберуть з 1 січня  2022 року!

Зокрема, у розрахункових документах слід буде вказувати цифрове значення штрихкоду акцизної марки акцизного податку. А в разі ведення товарного обліку для ФОП встановлено конкретний перелік документів, які слід буде надавати при податкових перевірках. Ці новації почнуть діяти з 1 січня 2022 року. Про це ми писали тут.

 

Товарний облік у ФОП: ДПС створила відеоінструкцію
Державна податкова служба розробила покрокову відеоінструкцію щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців. Зазначений Порядок затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. №496.

У ролику розʼяснюється, що таке облік товарних запасів, у якій формі ФОП здійснює облік при отриманні товару, як правильно заповнити Форму ведення обліку товарних запасів тощо.

Звертаємо увагу, що Порядок не поширюється на платників єдиного податку І групи, а також на платників єдиного податку ІІ-ІV груп, які не здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Порядок поширюється на фізичних осіб – підприємців, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування та на ІІІ групі єдиного податку з реєстрацією платниками ПДВ.

Детальніше про ведення обліку товарних запасів далі у відео>>

 

Приват24, Ощад24, LiqPay, EasyPay, PayPong, City24, Fondy, WayForPay: коли можна не застосовувати РРО?
Пунктом 14 ст. 9 Закону №265 встановлено пільгу, відповідно до якої, РРО або ПРРО та РК не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування або сервісів переказу коштів.

До банківських систем дистанційного обслуговування, зокрема, належать: Приват24, Ощад24.

До сервісів переказу коштів належать: LiqPay, EasyPay, PayPong, City24, Fondy, WayForPay.

Тобто під звільнення від застосування РРО потрапляють платежі, які здійснені як за допомогою банківських, так і сторонніх сервісів переказу. Проте така пільга поширюється лише на оплати за надання послуг суб’єктами господарювання.

Стосується ця пільга всіх суб’єктів господарювання: як юридичних осіб, так і підприємців, незалежно від системи оподаткування.

Зверніть також увагу, що це стосується саме дистанційної оплати! Якщо надавач послуг приймає оплату офлайн за допомогою POS-терміналу (не важливо, картка це чи покупець притулив мобільний телефон з функцією G-pay) – це розрахункова операція, яка вимагає РРО і не потрапляє під зазначене звільнення.

Про це ми писали у своєму коментарі  до ІПК ДПС від 18.11.2021 р. №4415/ІПК/99-00-07-05-01-06.

 

З 1 січня 2022 року суттєво зростуть розміри штрафів за незастосування РРО 
Житомирські податківці вказали, що за проведення розрахунків на неповну суму вартості товарів або послуг; непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидачу (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання, з 1 січня 2022 року чекатимуть такі штрафи:

  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
     
  • 150% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

 

Як уповноважити працівника підписувати касові документи підприємства?
Податківці в  ІПК від 05.10.2021 р. №3703/ІПК/99-00-07-05-01-06 вважають, що загальні збори товариства не наділені правом уповноважувати посадових осіб створеного ними підприємства на ведення касових операцій. Лише керівник підприємства може визначити внутрішнім розпорядчим актом посадових осіб, уповноважених підписувати касові документи, без можливості передовіряти виконання дорученої роботи іншим особам.

Насправді загальні збори можуть бути наділені будь-якими повноваженнями. Інша річ, що порядок уповноваження посадової особи на підпис касових документів чітко регламентований Положенням №148. І ось саме його й треба дотримуватися, а не вигадувати власний порядок.

Згідно з  п. 26 розділу ІІІ Положення №148 видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. 

Отже, хоча Закон про ТОВ і не забороняє надавати відповідні компетенції загальним зборам, податківці спираються саме на касове Положення №148, яке прямо говорить про те, що саме керівник повинен уповноважити іншого працівника на підпис касових документів. І це, в принципі, правильно, адже Положення №148 поширюється на всіх юридичних осіб незалежно від їхньої організаційної форми. Загальні збори є не у кожної юрособи, а от керівник – у кожної.

Тож керівник повинен видати наказ (розпорядження тощо), у якому надаються відповідні повноваження посадовим особам, які займають певні посади.

Про це докладніше ми зазначали тут.

 

Правила роботи з РРО для ФОПів-«єдинників» у 2022 році
З 1 січня 2022 року закінчується перехідний період (п. 61 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ) і застосування РРО платниками єдиного податку другої-четвертої груп стане обов’язковим. На жаль, відстрочення щодо цього обов’язку застосування РРО ВРУ так і не прийняла.

Ці правила не поширюються на ФОП-«єдинників» І групи. У них в розрахунках все залишається по-старому і РРО вони зможуть застосовувати хіба що добровільно.

А от ФОП-«єдинникам» ІІ-IV груп доведеться звикати до  нових правил оформлення розрахунків.

І перше з них таке: застосування РРО є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (зі застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу. Про це докладно ми розповідали у своїй аналітиці за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024261
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024143
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023145
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20232972
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 350