• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №10(87) | 07.07.2021 р.

Вісімдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №10(87) | 07.07.2021 р.

Це –  десятий з початку року (і вісімдесят  сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

  • зазначимо, що з 1 липня розпочалася нова хвиля перевірок Держпраці з ДПС щодо неоформлених працівників;
  • повідомимо, що ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік;
  • підкреслимо, що вже затверджено плани перевірок Фонду соцстраху на ІІІ квартал 2021 року;
  • зазначимо, що дані митних декларацій стають відкритими;
  • розкажемо, як податківці визначають вину платника податків.

Гарного вам читання!

 

***

З 1 липня – нова хвиля перевірок Держпраці з ДПС щодо неоформлених працівників
Наприкінці червня під час формування Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік було узгоджено механізм спільної роботи низки державних органів, у тому числі Держпраці та ДПС, щодо реалізації спільних заходів, спрямованих на стимулювання роботодавців та працівників до переходу від неформальних до задекларованих трудових відносин.

Зазначені заходи включають два етапи:

  1. інформаційну кампанію про переваги офіційного працевлаштування та ризики використання незадекларованої праці;
     
  2. інспекційну кампанію серед роботодавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці.

Під час інформаційної кампанії, протягом майже 6 місяців поточного року, інспектори праці проінформували понад 62 тис. роботодавців та їх працівників про переваги офіційного працевлаштування, у тому числі у сферах торгівлі – 36 тис., сільського господарства – 6 тис., транспорту – 5 тис., організації харчування – 3 тис.

Під час другого етапу роботи інспекції у полі зору працівників Держпраці та ДПС будуть роботодавці, які не відреагували на тривалу інформаційну кампанію та продовжують ухилятись від декларування найманих працівників.

1 липня Держпраці також оприлюднила критерії, за якими обиратиме роботодавців, до яких здійснюватиме виїзні інспектування разом із ДПС. Їх можна переглянути за посиланням.

 

 

Затверджено плани перевірок Фонду соцстраху на ІІІ квартал 2021 року 
Наголосимо, що ще з 10 жовтня 2020 року діє новий порядок перевірок ФСС. Коротко нагадаємо, що з цього моменту ФСС може проводити камеральні та документальні перевірки. А також він може призупиняти виплати в разі відмови або перешкоджання з боку страхувальника у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним до Фонду недостовірних відомостей. Про це все докладно розповідали тут та тут.

Станом на 22 червня плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІІ квартал 2021 року оприлюднили всі  регіональні управління Фонду соцстраху. З їх переліком можна ознайомитися у нашій новині.

 

ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік 
На початку липня ДПСУ оприлюднила на своєму вебсайті оновлений (станом на 29.06.2021 р.) План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік. Цього разу зміни відбулися у всіх чотирьох  розділах:

  • Розділ І  «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити);
  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити);
  • Розділ IV  «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити).

Згідно з оновленими даними, у 2021 році податківці планують провести 4382 податкові перевірки юросіб, 1759 перевірок фізосіб та 359 перевірок з питань  ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

 

Цифровізація митниці: дані митних декларацій стають відкритими! 
16 червня Мінцифра разом із Державною митною службою оприлюднили дані щодо митних операцій.

З цієї дати українські підприємці можуть переглядати експортно-імпортні декларації на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних → https://bit.ly/3zqr15D. А також отримувати дані за допомогою API-сервісу. Це допоможе бізнесу краще планувати свою діяльність, дослідникам спиратися на підтверджені та офіційні дані, а органам влади ефективніше взаємодіяти з бізнесом.

Загалом дані відкрили про близько 4 млн експортно-імпортних операцій від лютого 2020 року до травня 2021 року.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як саме контролюючий орган буде доводити «вину» платника та «умисність діяння», а також як та яку саме доказову базу планується збирати, – читайте у коментарі до листа ДПС від 31.12.2020 р. №24242/7/99-00-20-01-02-07.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»