• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №11(127) | 11.07.2023 р.

Сто двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №11(127) | 11.07.2023 р.

Це – одинадцятий з початку року (сто двадцять сьомий загалом та сімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло трішки більше ніж два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • дізнаємося, до кого з платників не прийде ДПС з 1 серпня;
  • підкреслимо, що  для фізосіб-«єдинників» І та ІІ групи ще на рік продовжать мораторій на перевірки;
  • розповімо, що Мінфін визначився з правилами ведення та зі змістом Реєстру боржників;
  • зауважимо, що ДПС знов оновила план-графік планових перевірок на 2023 рік;
  • проінформуємо, що оновлено форму акта та порядок оформлення результатів перевірок ДПС;
  • зазначимо, що обмежено доступ до сайтів «нечесних» інтернет-магазинів.

Гарного вам читання!

 

***

Мінфін визначився з правилами ведення та зі змістом Реєстру боржників
Мінфін наказом від 05.06.2023 №290 затвердив Порядок ведення Реєстру керівників платників податків – боржників.

Цей Порядок визначає механізм формування, ведення, доступу, а також процедуру функціонування Реєстру керівників платників податків – боржників та наповнення Реєстру боржників відомостями про керівників юросіб або постійних представництв нерезидентів, стосовно яких згідно з рішенням суду застосовано тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України у зв'язку з наявністю у таких юросіб або постійних представництв нерезидентів непогашеного податкового боргу у сумі та у строки, визначені п. 87.13 ПКУ, та оприлюднення такого Реєстру боржників.

Про це ми писали тут.

 

Для фізосіб-«єдинників» І та ІІ групи ще на рік продовжать мораторій на перевірки
Наприкінці червня перед прийняттям у ІІ читанні законопроєкту №8401 Н. Южаніна розповіла, що проведення планових податкових перевірок планується з 1 серпня 2023 року.

Так, для платників єдиного податку першої та другої групи мораторій на проведення перевірок діятиме ще рік – до 1 серпня 2024 року.

Крім того, за наполяганням нардепа, мораторій стосуватиметься не тільки періоду з 24.02.2022, а й з 01.01.2022 (якщо до засідання комітету не передумають).

 

Мораторій на перевірки ДПС планують залишити до кінця війни (але не для всіх)
За окремими правками до законопроєкту №8401, за які було проголосовано ВРУ, до документальних планових перевірок ДПС з 1 серпня може бути включено тільки платників податків, які здійснюють діяльність у сфері: 

  • виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
  • організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  • надання фінансових, платіжних послуг.

 

Оновлено форму акта та порядок оформлення результатів перевірок ДПС
Наказом Мінфіну від 05.06.2023 №291 змінено розділ III Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків.

Це зроблено з метою приведення Порядку оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків у відповідність до норм Податкового кодексу України та Закону №2888-ІX. Про це ми писали тут.

 

Обмеження доступу до сайтів «нечесних» інтернет-магазинів: підписано закон
10 червня депутати вирішили підтримати законопроєкт №6134 в цілому.

Ним пропонується імплементувати ряд законодавчих актів ЄС шляхом викладення Закону України «Про захист прав споживачів» в новій редакції та, зокрема, визначаються:

  • принципи, на яких ґрунтується захист прав споживачів;
  • права та обов’язки споживачів в електронній торгівлі;
  • суб’єкти системи захисту прав споживачів;
  • питання врегулювання споживчих спорів;
  • питання відповідальності за порушення законодавства про захист прав споживачів.

5 липня Закон №3153 було підписано Президентом. З текстом Закону можна ознайомитися тут.

Але його норми запрацюють не одразу після офіційного опублікування, а тільки через рік, але не раніше закінчення воєнного стану в країні. Тож у торговців буде ще час підготуватися до нових правил захисту прав споживачів. Про це ми зазначали тут.

 

ДПС знов оновила план-графік планових перевірок на 2023 рік
28 червня на сайті ДПС було розміщено оновлення плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік.

Оновлений станом на 27 червня план-графік на 2023 рік складається з чотирьох розділів (для швидкого пошуку у файлах користуйтеся комбінацією клавіш Ctrl+F):

  • Розділ I «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та Розділ II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити). За ними тепер податківці планують провести 1854 податкових перевірок, а у первинному було заплановано 2225.

  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб (завантажити). Він налічує 1510 особи, до яких планує наступного року завітати з візитом ДПС» (у первинному – 1461 осіб).

  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити). З таких питань податківці планують провести 319 перевірок (у первинному було 325).

Загалом за оновленим планом-графіком у 2023 році податківці планують провести 3683 планових перевірок.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»