• Посилання скопійовано

Мораторій на перевірки ДПС планують залишити до кінця війни (але не для всіх): правки до законопроєкту №8401

До тексту законопроєкту внесуть правки, за якими планові перевірки ДПС проводитимуть у виробників та реалізаторів підакцизної продукції, грального бізнесу, СГ, які надають фінансові й платіжні послуги. Також не будуть проводитися перевірки з питань ЄСВ

Мораторій на перевірки ДПС планують залишити до кінця війни (але не для всіх): правки до законопроєкту №8401

Ми вже писали про долю законопроєкту №8401 та всі правки, які до нього запланували внести після І читання.

Окремо ми зупинялися на критеріях, які упереджують сумлінний бізнес від проведення перевірок, а також планують зменшити розміри штрафів щодо РРО, та погодили редакцію щодо залишення мораторію на перевірки для прифронтових територій. 

 

Що пропонувалося змінити в законопроєкті?

Железняк у своєму Телеграм-каналі зауважив, що до тексту законопроєкту №8401 буде внесено важливе оновлення щодо двох речей. 

Перше - щодо перевірок: 

До документальних планових перевірок може бути включено тільки платників податків, які здійснюють діяльність у сфері:  

  • виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
  • організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  • надають фінансові, платіжні послуги.

Друге - щодо РРО:

  • звільнення від відповідальності за порушення вимог у сфері РРО, вчинені у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року.
  • Все інше залишається, як було, і норми вступають в силу з 01 серпня, включаючи скасування спецгрупи ЄП.

Железняк підкреслив, що він не впевнений, що ця редакція буде прийнятна для МВФ, адже за фактом ми порушуємо одразу три пункти:

  • строк впровадження скасування 2% - 01 серпня (а не 01 липня);
  • залишаємо для більшості субʼєктів мораторій на перевірки;
  • за фактом впровадження РРО переносим до 01 жовтня (а не 01 липня). 

 

За що проголосував Комітет (подробиці від Южаніної)

Мораторій на проведення планових податкових перевірок продовжено до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Виняток становитимуть лише платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції; у сфері організації та проведення азартних ігор; надають фінансові, платіжні послуги.

Також на період дії правового режиму воєнного стану на території України встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

Суб'єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог щодо застосування РРО, вчинені не лише під час воєнного стану, а й у період з 1 січня 2022 року по 1 жовтня 2023 року (крім продажу підакцизних товарів, купівлі/продажу іноземної валюти, грального бізнесу).

 

І ще. Цей законопроєкт вже планують дуже скоро прийняти, але чіткої дати поки що немає. Про це повідомимо додатково в окремій новині.

***

Читайте також: 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»