• Посилання скопійовано

Обмеження доступу до сайтів «нечесних» інтернет-магазинів: підписано закон

10 червня ВРУ прийняла у цілому законопроєкт №6134. Ним пропонується надати Держпродспоживслужбі можливість звертатися до провайдера щодо обмеження доступу до сайту інтернет-магазинів у разі нечесної підприємницької практики. 5 липня Президент підписав Закон

Обмеження доступу до сайтів «нечесних» інтернет-магазинів: підписано закон

Законопроєкт №6134 розроблено з метою наближення національного законодавства про захист прав споживачів до законодавства Європейського Союзу та гармонізації системи захисту прав споживачів в Україні з принципами, підходами та практиками ЄС.

Ми раніше писали, що Комітетом було рекомендовано ВРУ його прийняти.

10 червня депутати вирішили підтримати законопроєкт №6134 в цілому. Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі. 

Законопроєктом пропонується імплементувати ряд законодавчих актів ЄС шляхом викладення Закону України «Про захист прав споживачів» в новій редакції та, зокрема, визначаються:

  • принципи, на яких ґрунтується захист прав споживачів;
  • права та обов’язки споживачів в електронній торгівлі;
  • суб’єкти системи захисту прав споживачів;
  • питання врегулювання споживчих спорів;
  • питання відповідальності за порушення законодавства про захист прав споживачів.

Зазначимо, що Мінекономіки раніше наголошувало, що цим законопроєктом планують надати Держпродспоживслужбі можливість звертатися до провайдера щодо обмеження доступу до вебсайту інтернет-магазинів, які використовують нечесну підприємницьку практику та порушують законодавство про захист прав споживачів.

5 липня Закон №3153 було підписано Президентом. Про це свідчить інформація з картки Закону. З текстом Закону можна ознайомитися тут.

Але його норми запрацюють неодразу після офіційного опублікування, а тільки через рік, але не раніше закінчення воєнного стану в країні. Тож у торговців буде ще час підготуватися до нових правил захисту прав споживачів.

Детально про всі ці нюанси ми розповімо в окремій аналітиці після підписання Президетом тексту Закону.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»