• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №17(133) | 25.10.2023 р.

Сто тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №17(133) | 25.10.2023 р.
Це – сімнадцятий з початку року (сто тридцять третій загалом та двадцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема: 
 
  • нагадаємо, як зараз складається план-графік податкових перевірок;
  • наведемо пропозиції Д. Гетманцева щодо  реформування БЕБ;
  • зауважимо, що з 11 жовтня змінилися підстави для запитів та терміни надання інформації на запити ДПС;
  • проінформуємо, що ​​ВРУ прийняла у І читанні скасування мораторію на перевірки ДПС;
  • зазначимо, що ДПС знову оновила план-графік перевірок юросіб на 2023 рік;
  • повідомимо, що БЕБ взялося за боротьбу зі зарплатами у конвертах.
Гарного вам читання!

ДПС знову оновила план-графік перевірок юросіб на 2023 рік

5 жовтня на сайті ДПС було розміщено чергове оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік.
 Цього разу воно торкнулося розділу I «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та розділу II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (станом на 05.10.2023) (завантажити). 
За ними у 2023 році планують провести 1061 перевірку (у вересневому оновленні було 1080 перевірок,  у первинному - 2225 податкових перевірок).
Інші два розділи залишилися без змін. 
 

Як зараз складається план-графік податкових перевірок?

Черкаські податківці нагадали, що наразі до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно:
  1. платники податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
  2. платники податків, які здійснюють діяльність у сфері організації  та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
  3. платники податків, які надають фінансові, платіжні послуги.

 


Реформування БЕБ: нові пропозиції від влади

10 жовтня 2023 року Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ проєкт Закону №10088-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів із реформування Бюро економічної безпеки України".
За цим проєктом Закону  упродовж року діючі співробітники Бюро економічної безпеки України підлягатимуть проходженню атестації, а саме:
  • атестація здійснюється згідно з Порядком, який затверджується Директором БЕБ;
  • проводиться кадровою комісією в центральному апараті;
  • її предметом є оцінка професійної компетентності, рівня знань та умінь, професійної етики, доброчесності та наявності конфлікту інтересів.

 


З 11 жовтня змінилися підстави для запитів та терміни надання інформації на запити ДПС

Кабмін постановою від 06.10.2023 р. № 1058 вніс зміни до Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації зазначеними органами за письмовим запитом.
Зокрема, до числа суб'єктів, на яких поширюється дія цього Порядку, тепер включено й небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей та НКЦПФР.
Також уточнено підстави, за якими письмовий запит про надання інформації надсилатиметься платнику податків або іншому суб’єкту інформаційних відносин.
Постанова набрала чинності 11 жовтня 2023 року. Про це ми докладно писали тут.
 

ВРУ прийняла у І читанні скасування мораторію на перевірки ДПС

17 жовтня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №10016-д. Нагадаємо, що саме цим законопроєктом передбачено відновлення планових перевірок ДПС для більшості платників. 
Він містить розширені критерії відбору платників податків для планових перевірок з 1 листопада 2023 року до кінця 2024 року. Фізосіб-"єдинників" І та ІІ груп перевірки ДПС поки не торкнуться. 
Згідно з текстом розширений перелік документальних планових податкових перевірок має запрацювати з 1 листопада. Але Я. Железняк вважає, що ця дата скоріш за все буде змінена. 
 

БЕБ взялося за боротьбу зі зарплатами у конвертах: результати викриття нової схеми

Детективи БЕБ у Львові викрили схему ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах холдингом, до складу якого входять 60 ресторанів та торгових точок.
Ними було встановлено, що біля 2000 співробітників закладів, що входять до холдингу, отримують заробітну плату двома частинами: одну – офіційну, а іншу – неофіційну.
Задля виплати останньої кожен співробітник під час прийому на роботу оформлював до картки для виплат заробітної плати дублікат, який передав до відділу кадрів.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»