• Посилання скопійовано

«Акцизи» №03(51) | 24.03.2022 р.

П'ятдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку

«Акцизи» №03(51) | 24.03.2022 р.

Це – вже п’ятдесят перший  (третій у 2022 році та перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку. Від минулої розсилки минуло більше ніж місяць і нам є про що розповісти. Сьогодні ми:

 

  • розкажемо, що з 18 березня ціни на пальне та дизпаливо мають знизитися через пільги з ПДВ та акцизу;
  • підкреслимо, що під час воєнного стану у разі відсутності акцизних марок для імпорту тютюну їх можна буде надрукувати;
  • зазначимо, що змінилася форма заявки-розрахунку на придбання марок акцизного податку для маркування алкоголю;
  • дізнаємося, що робити під час війни у разі неможливості сплатити за ліцензію на підакцизні товари;
  • поговоримо про особливості звітування з акцизу під час війни.

Гарного вам читання!

***

Як відзвітувати з акцизу за лютий 2022 року через війну?
11 березня податківці проінформували, що для забезпечення декларування податкових зобов’язань з акцизного податку, що підлягають сплаті до бюджету за лютий 2022 року, у звітності за такий період декларують у загальному порядку на підставі наявних у платника первинних документів, але для реалізаторів пального та спирту є особливості.

Зокрема, обсяги реалізації (отримання) пального та спирту етилового, які станом на 24 лютого підтверджені зареєстрованими в ЄРАН акцизними накладними та розрахунками коригування до них, а також заявками на поповнення (коригування) залишків пального або спирту етилового, відображаються у відповідних графах Додатку 1-1 та  Додатку 1-2 до звітності з акцизного податку у загальному порядку.

 

Немає можливості сплатити за ліцензію на підакцизні товари: чи будуть наслідки?
Черкаські податківці зауважили, що вважаються діючими ліцензії, за якими до припинення або скасування воєнного стану на території України не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії на право:

  • виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
     
  • виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Обов'язки щодо сплати чергових платежів / дії щодо продовження ліцензії мають бути виконані суб'єктом господарювання протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

Якщо акцизних марок для імпорту тютюну не вистачить – їх можна буде надрукувати
Завдяки Закону №2120 у підрозділі 10 розділу ХХ ПКУ прописано дії платника акцизного податку, який імпортує тютюнові вироби.

Так, з 17 березня у разі наявності інформації на офіційному вебпорталі ДПСУ про відсутність можливості забезпечити продаж марок акцизного податку, імпортерам тютюнових виробів дозволяється ввезення на митну територію України тютюнових виробів за новими правилами.

Такі тютюнові вироби можуть бути марковані марками акцизного податку, які не є документами суворого обліку, та надрукованими за межами митної території України на замовлення виробників або імпортерів тютюнових виробів. Про це ми писали тут.

 

Змінилася форма заявки-розрахунку на придбання марок акцизного податку для маркування алкоголю
Мінфін вніс зміни до форми Заявки-розрахунку на придбання марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв.

Таблицю форми Заявки-розрахунку після графи 11 доповнено новою графою 12 «Інша інформація (виробники та імпортери алкогольних напоїв зазначають власну назву підакцизного товару з додатковою інформацією щодо характеристик (за наявності) та його фото».

У примітках уточнено, що інформація є необов'язковою та зазначається виробниками/імпортерами алкогольних напоїв за їх бажанням.

 

Нюанси реєстрації АН під час війни
Чернівецькі податківці зазначили, що у разі  неможливості зареєструвати акцизну накладну в Єдиному реєстрі акцизних накладних дозволяється переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами за наявності товарно-транспортної накладної.

Вона повинна містити всю інформацію, що має міститися у відповідній акцизній накладній, яка повинна бути зареєстрована в Єдиному реєстрі акцизних накладних, протягом строків, визначених у цьому пункті.

Ці зміни діють тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему акцизного податку ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»

  • «Акцизи» № 02 (72) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    14.03.202426
  • «Акцизи» № 01 (71) | 31.01.2024 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    31.01.202417
  • «Акцизи» № 11 (70) | 19.12.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    19.12.202335
  • «Акцизи» № 10 (69) | 15.11.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    15.11.202325
  • «Акцизи» № 09 (68) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно акцизному податку
    11.10.202380