• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №22(52) | 10.12.2019 р.

П'ятдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №22(52) | 10.12.2019 р.

Це – двадцять другий з початку 2019 року (і п’ятдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню.

З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, тож є про що розповісти.

А саме:

  • дізнаємося, як повідомляти ДПС про нові відокремлені підрозділи;
  • поговоримо про особливості звітування з акцизу у разі реалізації пального;
  • розповімо, як виправляти помилки у Звіті про контрольовані операції;
  • з’ясуємо, коли та як повідомляти ДПС про придбання або взяття в оренду авто;
  • зазначимо, які статзвіти Кабмін планує скасувати насамперед;
  • розкажемо, як з 11 грудня 2019 року зберігати електронні Z-звіти;
  • визначимося, чому при поданні уточнюючої ф. №1ДФ приходить квитанція з кодом 73.

Гарного Вам читання!

***

 

Маєте відокремлені підрозділи – повідомте про них ДПС
Тернопільські податківці наголосили, що юридична особа подає до ДПС повідомлення за ф. №20-ОПП та інформує про всі об’єкти оподаткування (крім тих, відомості щодо яких надані до відповідних контролюючих органів відокремленими підрозділами такої юридичної особи).

Відомості повідомлення за ф. №20-ОПП вносяться до Єдиного банку даних юридичних осіб:

  • не пізніше наступного робочого дня після їх надходження до контролюючого органу засобами електронного зв’язку в електронній формі (про результати опрацювання документа платнику направляється в електронному вигляді квитанція 2);

  • не пізніше 15 днів (30 днів для великих за обсягом) від дня їх надходження до контролюючого органу на паперових носіях.

 

Акцизна декларація: які розділи та додатки заповнювати реалізаторам пального?
По-перше, платником заповнюються лише відповідний розділ і додатки до Декларації, які відповідають виду господарської діяльності платника, виду підакцизних товарів (продукції). Якщо платник є одночасно платником акцизного податку за різними видами господарської діяльності згідно зі ст. 212 ПКУ, він подає одну Декларацію з відповідними розділами та додатками до неї.

По-друге, додаток 1 прим. 1 заповнюють усі платники акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробники). Дані заносяться за акцизними складами/акцизними складами пересувними зі зазначенням їх унікального номера в розрізі товарів (продукції) за кодами згідно з УКТ ЗЕД.

Додаток 9 подається у разі допущення особою, яка реалізує пальне, помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів акцизної накладної, та/або порушення строків її реєстрації в ЄРАН. Про це все ми писали тут.

 

Придбали авто – подайте форму №20-ОПП до ДПС
Податківці з Київської області зазначили, що платники податків зобов’язані повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, податкові органи за основним місцем обліку.

Саме тому у разі придбання (оренди) авто для своїх господарських потреб або потреб відокремленого підрозділу (філії), ф. №20-ОПП подається протягом 10 р.дн. після придбання (оформлення договору оренди) за основним місцем обліку юридичної особи, а у разі придбання (оренди) для потреб відокремленого підрозділу (філії) у графі «Місцезнаходження об’єкта оподаткування»  ф. №20-ОПП зазначається адреса відокремленого підрозділу (філії) за місцезнаходженням транспортного засобу.

 

Які статзвіти насамперед планує скасувати Кабмін?
Уряд працює над зменшенням кількості звітів, які підприємства подають до Державної служби статистики. Про це повідомив міністр КМУ Дмитро Дубілет на своєму Telegram-каналі.

Міністр розповів про бюрократію на прикладі документів, які мають подавати заклади вищої освіти. Це велика форма, яка може займати до 15 сторінок.

«Отже, стежте уважно.

  1. Співробітник ЗВО заходить в програму, яка належить Міністерству освіти і виводить звідти дані.
  2. ВРУЧНУ передруковує ці дані в величезну форму Держстату.
  3. Відправляє ці дані в Держстат (часто на папері звичайною поштою).
  4. Співробітники Держстату отримують ці дані і ВРУЧНУ забивають їх в свою систему.
  5. І тут найвеселіше. Держстат передає ці дані знову до Міністерства освіти», – зазначив міністр.

Дубілет зазначив, що ця документація все одно потім надходить до Міністерства освіти.

 

Як з 11 грудня 2019 року зберігати електронні Z-звіти
Податківці у підкатегорії 109.02 «ЗІР» наголосили, що з 11 грудня за вимогами Положення №148 підприємствам потрібно визначити та затвердити внутрішнім документом місце та спосіб зберігання щоденних Z-звітів у електронній формі, формат їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів податківцями, а також відповідальну за зберігання цих чеків особу.

Але як саме потрібно виконати цей обов’язок – податківці не розповіли. Про це читайте тут.

 

Подали уточнюючу ф. №1ДФ та отримали квитанцію з кодом 73: як бути?
Одразу зауважимо, що податківці відповіді на це питання не надали. Вони тільки вказали, що кожна ситуація виправлення податковим агентом допущених у поданій ф. №1ДФ помилок, у тому числі з кодом помилки 73, потребує детального розгляду та аналізу.

Тому для отримання конкретної відповіді пропонуємо звернутися до ДПС з наданням копій документів для отримання індивідуальної податкової консультації в письмовій формі.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Які штрафні санкції загрожують платникові податків за помилки в поданому Звіті про контрольовані операції та як їх виправити? Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на грудень – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»