• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №12(65) | 08.07.2020 р.

Шістдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №12(65) | 08.07.2020 р.

Це – дванадцятий з початку року (і шістдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • наголосимо, що ДПСУ затвердила нові довідники податкових пільг;
  • дізнаємося, в який строк потрібно відкоригувати декларацію з податку на нерухомість платникам з промисловими об’єктами;
  • зауважимо, що декларацію з ПДВ за ІІ квартал слід подати до 10 серпня;
  • нагадаємо правила зберігання електронних документів;
  • підкреслимо, що з 23 травня діють нові вимоги щодо підтвердження даних податкової звітності;
  • зупинимося на особливостях створення та подання фінзвітності через Е-кабінет.

Гарного вам читання!

 

***

ДПСУ затвердила нові довідники податкових пільг
6 липня 2020 року ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові Довідник податкових пільг №99/1, що є втратами доходів бюджету, та Довідник інших податкових пільг №99/2 станом на 01.07.2020 року.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Нагадаємо, що до 10 лютого включно потрібно було востаннє подати Звіт про податкові пільги за 2019 рік.

 

Маєте промислові будівлі та втратили з 23 травня пільгу: в який строк відкоригувати звітність?
Платники, які зазначали у декларації на 2020 рік пільги з об’єктів та втратили таке право з 23 травня, мають відкоригувати свої декларації з метою перерахунку нарахованої суми податку.

Але в ПКУ немає перехідних положень та окремих правил коригування раніше поданої декларації на 2020 рік через такі зміни в об’єктах оподаткування.

За новою консультацією від ДПС у підкатегорії 106.07 «ЗІР» виходить, що  оскільки окремих строків для коригування до декларації у зв’язку з оновленням пільги в ПКУ не введено, то податківці вирішили грунтуватися на нормі пп. 266.7.5 ПКУ щодо звітування у разі появи новостворених об’єктів.

Тобто власникам будівель промисловості необхідно протягом 30 календарних днів з дня набрання чинності Законом №466-IX (тобто до 23 червня 2020 року) подати декларації  з типом «Уточнююча» або «Звітна» (у разі, якщо за 2020 рік така декларація ще не подавалась).

У них слід відобразити відповідні зміни податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно за періоди, починаючи з 23 травня до кінця 2020 року.

Від себе зауважимо, що до кінця карантину штрафів за несвоєчасне коригування звітності не буде. Тому у платників податку до 31 липня ще є час на подання без штрафів.

 

Декларацію з ПДВ за ІІ квартал слід подати до 10 серпня 
Рівненські податківці зауважили, що останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде ІІ-й квартал 2020 року. При цьому декларацію з ПДВ за ІІ квартал слід подати до 10 серпня.

Починаючи з липня 2020 року всі без винятку платники податку (в тому числі і ті, що перебувають на спрощеній системі оподаткування) мають подавати податкову декларацію щомісячно.

 

Зберігання електронних документів: як правильно організувати? 
Електронні форми первинних документів, а також архів файлів звітності, повинні зберігатися платниками податку на електронних носіях інформації у формі, що дає змогу здійснити перевірку їх цілісності на цих носіях, протягом строку, встановленого законодавством для зберігання відповідних документів на папері.

У разі неможливості зберігання електронних документів на електронних носіях інформації протягом цього строку, суб’єкти електронного документообігу повинні вживати заходів щодо дублювання документів на кількох електронних носіях інформації та здійснювати їх періодичне копіювання відповідно до порядку обліку та копіювання документів. Про це ми писали тут.

 

Особливості створення та подання фінзвітності через Е-кабінет
Податківці у підкатегорії 102.20.02 «ЗІР» зауважили, що в рубриці «Головна>Електронна звітність>Платникам податків про електронну звітність>Повідомлення платникам податків про подання електронної звітності» викладено повідомлення щодо приймання та обробки фінансової звітності за різними форматами.

При створенні звітності, яка подається до ДПСУ і Держстату, слід використовувати формати з першою літерою «S».

Звітність, яка подається тільки до ДПСУ, формується за форматами з першою літерою «J».

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

У відкритій та приватній частинах Електронного кабінету в розділі «Допомога» розміщено допомогу щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

У режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач має можливість створювати, редагувати, підписувати та надсилати звітність, зокрема фінансову.

 

З 23 травня діють нові вимоги щодо підтвердження даних податкової звітності 
З 23 травня відповідно до Закону №466 у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів платник податків зобов’язаний:

  • у п’ятиденний строк повідомити контролюючий орган;

  • надати оформлені відповідно до законодавства документи, які підтверджують настання події, що призвела до такої втрати, пошкодження або дострокового знищення документів.

Тільки у цьому випадку строки проведення перевірки будуть перенесені до дати відновлення документів у межах 120 днів.

У разі невідновлення бухгалтерських документів або їх повторної втрати, пошкодження чи дострокового знищення, що відбулися після використання платником податків права на їх відновлення, вважається, що такі документи були відсутні у такого платника податків на час складення звітності. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на липень 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»