• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №05(81) | 06.04.2021 р.

Вісімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №05(81) | 06.04.2021 р.

Це – п’ятий з початку року (і вісімдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • наголосимо, що за І квартал з податку на прибуток звітуємо за оновленою формою;
  • зауважимо, що на початку квітня нарешті з’явилося оновлення «Єдиного вікна», в якому вже містяться єдина звітність та інші нові форми декларацій;
  • з’ясуємо, коли фізособам-«єдинникам» вперше зазначати дані про ЄСВ у єдиній звітності;
  • проінформуємо про плани ДПС оновити декларацію з прибутку;
  • розповімо, що вже за березень слід подавати декларацію з ПДВ у редакції Наказу №131;
  • наведемо особливості першого подання єдиної звітності роботодавцями та податковими агентами;
  • повідомимо, що нова форма Звіту про контрольовані операції діє з 19 березня.

Гарного вам читання!

 

***

За І квартал з податку на прибуток звітуємо за оновленою формою
Київські податківці нагадали, що основну частину декларації з прибутку:

1. доповнено рядком 9, у якому платник податку, що управляє активами інституту спільного інвестування у вигляді утворення без статусу юридичної особи, зазначає повне найменування і реєстраційний код такого інституту спільного інвестування;

2. поле 10 «Особливі відмітки» декларації доповнено рядками, які заповнюють:

  • суб'єкти господарювання – юридичні особи, які обрали спрощену систему оподаткування;

  • фізичні особи – підприємці, у тому числі такі, які обрали спрощену систему оподаткування, або фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

  • іноземні компанії.

3. показники основної частини декларації доповнено рядком 06.1 КІК, в якому відображається податок на прибуток контрольованої іноземної компанії. Показники рядка 17 (податок на прибуток підприємств за звітний (податковий) період) обраховуються з урахуванням суми податку зазначеної у рядку 06.1 КІК;

4. позицію «Наявність додатків 11» доповнено клітинкою під літерами КІК, у якій проставляється кількість поданих додатків КІК до декларації.

При цьому вони також зауважили, що платникам податку на прибуток необхідно подавати декларацію за оновленою формою починаючи зі звітного (податкового) періоду – I квартал 2021 року.

 

Єдина звітність та інші нові форми декларацій – нарешті в «Єдиному вікні» 
1 квітня ДПСУ нарешті оприлюднила оновлення до версії 1.29.9.0 спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» станом на 31.03.2021 р.

Даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 31.12.2020 року по 31.03.2021 року включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.29.*

При цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними.

Зокрема, з’явилися формати для нових декларацій з єдиного податку для ФОП ІІІ групи, ПДВ, податку на прибуток, акцизу та нові форми єдиної звітності для роботодавців (юросіб та фізосіб).

 

Коли фізособам-«єдинникам» вперше зазначати дані про ЄСВ у єдиній звітності
Черкаські податківці зауважили, що згідно з приміткою 8 до Декларації додаток 1 є невід’ємною частиною Декларації, подається та заповнюється ФОП – платниками ЄП першої – третьої груп, відповідно до пп. 296.2 та 296.3 ПКУ, та які є платниками ЄВ відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону №2464.

Пунктом 2 Наказу №752 визначено, що Декларація подається за формою, затвердженою Наказом №752, за податкові звітні періоди 2021 року.

Але відповідно до абз. 5 ч. 8 ст. 9 Закону №2464 періодом, за який платники ЄВ, зокрема, ФОП подають звітність до контролюючого органу (звітним періодом), є календарний рік.

Саме тому фізособи-«єдинники» І та ІІ груп вперше подають до ДПС додаток 1 у складі Декларації за 2021 рік, граничний термін подання якого – до 1 березня 2022 року. А фізособи-«єдинники» ІІІ групи  подають додаток 1 у складі Декларації за IV квартал 2021 року у термін до 9 лютого 2022 року.

 

Декларацію з прибутку знову планують оновити 
31 березня ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (завантажити). Весь перелік змін можна переглянути тут>>

Проєкт наказу підготовлено з урахуванням змін, внесених до ПКУ законами України від 16.01.2020 р. №466від 14.07.2020 р. №786від 04.11.2020 р. №962від 04.12.2020 р. №1072 і від 17.12.2020 р. №1117.

Згідно з пояснювальною запискою, для приведення у відповідність до ПКУ декларації з податку на прибуток проєктом вносяться, зокрема, зміни щодо відображення інформації у разі здійснення діяльності нерезидентом на території України через постійне представництво, з урахуванням прийнятих законами №466, №786, №1117 змін до пп. 133.2.2  та пп. 141.4.7 ПКУ.

 

За березень слід подавати декларацію у редакції Наказу №131 
Київські податківці підкреслили, що з 1 березня 2021 року діють оновлені форми декларації з ПДВ.

Вперше декларації з ПДВ за оновленою формою подаються починаючи зі звітності за березень 2021 року (граничний термін подання – 20 квітня 2021 року).

Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за оновленою формою подається починаючи з 1 квітня 2021 року.

 

Нова форма Звіту про контрольовані операції діє з 19 березня
Мінфін наказом від 31.12.2020 р. №841 виклав у новій редакції:

  • Звіт про контрольовані операції,

  • Порядок складання Звіту про контрольовані операції.

 Їх приводять у відповідність до Закону №466, який вніс зміни до ПКУ щодо:

  • визначення терміну «пов’язані особи» (для цілей трансфертного ціноутворення), яким, зокрема, збільшено поріг пов`язаності з 20% до 25% та запроваджено нову категорію пов`язаних осіб – «утворення без статусу юридичної особи»;

  • особливостей застосування методів трансфертного ціноутворення для контрольованих операцій з сировинними товарами та використання переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін для таких товарів;

  • зазначення платниками податків використаних джерел інформації з метою забезпечення виконання вимог щодо обґрунтування в документації з трансфертного ціноутворення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки»;

  • використання під час здійснення перевірок з питань дотримання принципу «витягнутої руки» тих самих джерел інформації, що їх використовував платник податків.

Вперше звітувати за новою формою слід буде за підсумками 2021 року у 2022 році.  Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебет-Кредит»
Єдину звітність роботодавцям та податковим агентам вперше слід подати за І квартал за основним місцем обліку. Останній день для звітування - 11 травня. Як зазначати в ній окремі види доходів? Як бути з поданням за відокремлений підрозділ? Що буде за її неподання? Про це все ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на квітень 2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»