• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №07(102) | 26.04.2022 р.

Сто другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №07(102) | 26.04.2022 р.

Це – сьомий з початку року (а загалом сто другий та четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • розповімо, як потрібно звітувати з податку на прибуток за 2022 рік у разі тимчасового переходу на ЄП зі ставкою 2%;
  • з’ясуємо, чи потрібно при переході на ЄП за ставкою 2% коригувати декларацію з плати за землю;
  • наведемо нюанси звітування платників акцизу за березень;
  • наголосимо, що за І квартал 2022 року роботодавці мають подавати ще квартальну єдину звітність;
  • підкреслимо,  що Мін'юст припинив публікувати відкриті дані;
  • наведемо правила складання фінзвітності за І квартал 2022 року.

Гарного вам читання!

 

***

Мін'юст припинив публікувати відкриті дані
Мін'юст затвердив наказ від 13.04.2022 р. №1462/5 «Про зупинення оприлюднення інформації у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України».

За ним з метою захисту інформації в умовах воєнного стану зупиняється на час дії воєнного стану оприлюднення інформації у формі відкритих даних, розпорядником якої є Мін'юст. Тобто дані з ЄДР, ЄРБ, реєстру банкрутств тощо перестануть публікуватись.

 

Як потрібно буде звітувати з податку на прибуток за 2022 рік у разі тимчасового переходу на ЄП зі ставкою 2%?
Вінницькі податківці наголосили, що для платників єдиного податку, які переходять на загальну систему оподаткування в середині року, звітним податковим періодом є календарний рік (як для новостворених), який для них починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року.

Отже, при декларуванні податку на прибуток за 2022 ріку у разі переходу на загальну систему оподаткування, наприклад, з IV кварталу 2022 року, фінансовий результат до оподаткування визначається за правилами бухгалтерського обліку за IV квартал 2022 року.

 

При переході на ЄП за ставкою 2% не забудьте відкоригувати декларацію з плати за землю
Львівські податківці вказали: якщо юридична особа, яка в установлені строки подала річну декларацію з плати за землю, приймає рішення про перехід у поточному році зі загальної системи на спрощену систему, то така особа повинна подати ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним, уточнюючу декларацію на зменшення податкового зобов’язання зі земельного податку, починаючи з місяця переходу на спрощену систему.

 

Нюанси звітування платників акцизу за березень
Платники акцизного податку – виробники пального, а також особи, які є платниками з реалізації пального та у яких виникав у березні 2022 року обов’язок складати заявку на поповнення (коригування) залишку пального,  зазначають окремими рядками обороти з реалізації пального: до 17 березня 2022 року –  за ставками акцизного податку у розмірах, які визначені у пп. 215.3.4 ПКУ та з 17 березня 2022 року – за нульовою ставкою податку, яка визначена п. 41 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ зі зазначенням відповідного розміру ставки. Зокрема, у:

  • гр. 12  Додатку 1 «Розрахунок суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), на які встановлено специфічні ставки акцизного податку  (крім операцій, визначених підпунктами 213.1.9, 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу)»;
     
  • гр. 9 Додатку 1-1 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу». Про це ми писали тут .

 

За І квартал 2022 року роботодавці мають подавати ще квартальну єдину звітність
Зараз продовжується ситуація, про яку ми говорили при аналізі першої форми єдиного звіту. Єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ подається за звітний період - квартал. Це чітко зазначено в обов’язках податкового агента у пп. «б» п. 176.2 ПКУ.  Тобто перший квартал закінчився і у податкового агента є 40 днів на подання цього звіту.

У разі необхідності призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам пенсії, матеріального забезпечення чи страхових виплат та які містять інформацію виключно щодо таких осіб платниками ЄСВ, подається Податковий розрахунок з типом форми «Звітний» як «Довідковий». При цьому термін подання такого розрахунку чинним законодавством не передбачено. Тобто він подається за потреби.

Щомісячну звітність ще не затвердили. Про це читайте тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Минув перший квартал 2022 року, в якому Україна зазнала збройної агресії з боку РФ. Проте країна працює, сплачує податки та здає звітність. Розберемося, кому потрібно подавати проміжну квартальну фінансову звітність, а кому – ні. Про це ми розповідали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на травень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»