• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №20(135) | 18.12.2023 р.

Сто тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №20(135) | 18.12.2023 р.
Це – двадцятий  з початку року (а загалом сто тридцять пʼятий та тридцять сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:
  • повідомимо про затвердження оновленої форми розрахунку частки сільгосптоваровиробництва;
  • зауважимо, що ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності»;
  • зупинимося на проведенні перерахунку ПДФО за 2023 рік;
  • дізнаємося, скільки часу має зберігатися первинка з 28 квітня 2023 року;
  • проінформуємо, які граничні строки подання статзвітності у 2024 році;
  • зʼясуємо, як виправити помилку у декларації з податку на нерухомість при зазначенні житлової нерухомості замість нежитлової.
Гарного вам читання!
 

Затверджено оновлену форму розрахунку частки сільгосптоваровиробництва

Мінагрополітики наказом від 09.11.2023 №1935 затвердив зміни до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва.
Попередня форма Розрахунку не враховувала можливість зміни операційного обороту між пов’язаними сторонами, які призведуть до зменшення балансів заборгованостей, що автоматично матимуть наслідок зменшення суми балансів резервів на звітні дати та відповідні визнання доходів від перерахунку резервів у складі субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів».
В оновленій формі Розрахунку зʼявився рядок 3.8. щодо суми доходу від перерахунку доходів при врегулюванні сумнівної (безнадійної) заборгованості. Про це ми писали тут.
 

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 28.11.2023)

ДПСУ оприлюднила оновлення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.31.17.0 станом на 28.11.2023.
Додано нові версії документів:
  • F/J 1415902 - Рішення за результатами розгляду скарги щодо рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість;
     
  • F/J 1416002 - Рішення за результатами розгляду скарги щодо рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.
  • F/J 0209510 - Декларація з акцизного податку.

 


Перерахунок ПДФО-2023: як та коли проводити?

Рівненські податківці вказали: якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає переплата ПДФО, то на її суму зменшується сума нарахованого ПЗ платника податку за відповідний місяць, а за недостатності такої суми – зменшується сума податкових зобов’язань наступних податкових періодів, до повного повернення суми такої переплати.
Результати річного перерахунку сум доходів, нарахованих платнику податку у вигляді заробітної плати, а також сум наданих податкових соціальних пільг необхідно відобразити у додатку 4ДФ до Розрахунку за IV квартал звітного року.
Докладно про проведення перерахунку з прикладами розрахунку та відображенням в додатку 4 ДФ ми зазначали у своїй аналітиці тут.
 

Скільки часу має зберігатися первинка з 28 квітня 2023 року: розʼяснення від ДПС

Податківці у підкатегорії 129.01 ЗІР зазначили, що нові вимоги щодо 1825-денного мінімального строку зберігання документів, передбачені п. 44.3 ПКУ, застосовуються до документів, які розроблено:
  • до дня набрання чинності Законом № 2970 (28.04.2023), строк зберігання яких не закінчився на день набрання чинності Законом № 2970;
  •  
  • починаючи з дня набрання чинності Законом № 2970 (28.04.2023);
     
  • особою, стосовно якої на день набрання чинності Законом № 2970 (28.04.2023) розпочато, але не завершено процедуру припинення (ліквідації);
     
  • особою, стосовно якої прийнято рішення про ліквідацію після набрання чинності Законом № 2970 (28.04.2023).

Які граничні строки подання статзвітності у 2024 році: календар від Держстату

У ньому зазначено помісячно граничні терміни подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2024 році. Про це докладніше дивіться тут
 

Задекларували податок на житлову нерухомість замість нежитлової: як виправити?

ДПСУ зауважила, що платник податків зобов’язаний подати уточнюючу податкову декларацію з податку на нерухоме майно за відповідний період шляхом уточнення раніше узгодженого податкового зобов’язання в частині об’єкта житлової нерухомості (зменшити).
При цьому слід також задекларувати (уточнити) податкове зобов’язання за об’єкт нежитлової нерухомості (збільшити). 
Тому до уточнюючої податкової декларації платником податків має бути подано обидва додатки. 
 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на грудень 2023 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Цей лист був для вас корисним?

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»