• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №17(94) | 10.11.2021 р.

Дев'яносто четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №17(94) | 10.11.2021 р.

Це – сімнадцятий з початку року (і дев’яносто четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • наведемо зміни у відрахуванні частини чистого прибутку лісовими господарствами;
  • зупинимося на нюансах сплати податку на прибуток унітарними підприємствами;
  • повідомимо, що Уряд затвердив оновлений порядок попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях; 
  • нагадаємо, які платежі з метою оподаткування вважаються роялті, а які –ні;
  • з’ясуємо, чи потрібно коригувати фінрезультат на суми безповоротної фінансової допомоги, наданої платнику податку на прибуток.

Гарного вам читання!

***

Зміни у відрахуванні частини чистого прибутку лісовими господарствами: інформаційний лист №25 
5 листопада ДПС оприлюднила інформаційний лист №25. Його присвячено нововведенням, які запроваджені постановою КМУ від 14.07.2021 року №718  в частині нарахування частини чистого прибутку (доходу).

У листі можна дізнаєтеся про:

  • нововведення, передбачені постановою №718;
  • яких платників стосуються положення постанови №718;
  • з якої дати можна обчислювати відрахування частини чистого прибутку (доходу) до держбюджету у розмірі 50%;
  • чи підлягає перерахунку нарахована платником податку сума частини чистого прибутку (доходу) за попередні звітні (податкові) періоди 2021 року;
  • як відобразити зміни при поданні Розрахунку частини чистого прибутку, дивідендів на державну частку за три квартали 2021 року та за підсумками 2021 року;
  • які саме необоротні активи можна віднести до здійснення заходів з охорони, захисту, використання та відтворення лісів.

 

На додаток до попередньої новини: Нюанси сплати податку на прибуток унітарними підприємствами
Податківці у своєму роз’ясненні зупинилися на нюансах декларування частини чистого прибутку (доходу) платниками, які за III квартал 2021 року застосовують норматив відрахування 50%. Вони рекомендували за підсумками трьох кварталів 2021 року заповнити Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку, форма якого затверджена наказом Мінфіну від 12.01.2021 р. №4 (ідентифікатор форми J0108208.

В ньому слід заповнити окремі рядки так:

  • у рядку 01 та, відповідно, у рядку 06 зазначається обсяг чистого прибутку (доходу) за три квартали 2021 року; 
  • у рядку 10 «Норматив відрахування частини чистого прибутку (доходу)/ дивідендів на державну частку (%)» зазначається базовий норматив відрахування - 50%;
  • у рядку 11 «Частина чистого прибутку (доходу)/дивіденди на державну частку, що відраховуються до бюджету за звітний податковий період (рядок 06 х рядок 096 х рядок 10/100)» та рядку 13 «Частина чистого прибутку (доходу)/дивіденди на державну частку, що підлягають сплаті (рядок 11 – рядок 12)» показники обчислюються та заповнюються з урахуванням цього базового нормативу;
  • у рядку 12 відображається сума частини чистого прибутку (доходу), задекларована у рядку 11 Розрахунку за підсумками півріччя 2021 року (що обчислювалась за нормативом - 80%);
  • водночас, у рядку 18 блоку «Виправлення, пов’язані зі зміною базового нормативу відрахування» необхідно зазначити суму збільшення податкового зобов’язання, яка обраховується як різниця між сумою частини чистого прибутку (доходу) за півріччя 2021 року, обрахованою за нормативом 80% та сумою, обрахованою за нормативом 50% за такий же звітний (податковий) період.

 

Уряд затвердив оновлений порядок попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях 
28 жовтня постановою КМУ №1114 затверджено нову редакцію Порядку попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення. 

Прийнятою постановою передбачено:

  • єдина форма заяви про попереднє узгодження ціноутворення; 
  • подання заяви з додатками великим платником податків до ДПС засобами електронного зв’язку як під час підготовчого розгляду, так і під час процедури узгодження ціноутворення в контрольованих операціях, а також у разі продовження періоду дії договору про попереднє узгодження ціноутворення.  

Запропоновані зміни спрямовані прискорити та спростити адміністрування процесів на всіх етапах процедури попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях (КО), в тому числі шляхом їх цифрового розвитку, зокрема, під час листування між ДПС і великим платником податків.

Про це ми зазначали тут.

 

Які платежі з метою оподаткування вважаються роялті?
Податківці зауважили, що визначення роялті встановлено  пп. 14.1.225 ПКУ.

За цим підпунктом, роялті -  будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об’єкта права інтелектуальної власності, а саме на будь-які літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп’ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, передачі (програми) організацій мовлення, інші аудіовізуальні твори, будь-які права, які охороняються патентом, будь-які зареєстровані торговельні марки (знаки на товари і послуги), права інтелектуальної власності на дизайн, секретне креслення, модель, формулу, процес, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

Не вважаються роялті платежі, отримані:

  • як винагорода за використання комп’ютерної програми, якщо умови використання обмежені функціональним призначенням такої програми та її відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання «кінцевим споживачем»);
  • за придбання примірників (копій, екземплярів) об’єктів інтелектуальної власності, у тому числі в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання або для перепродажу такого примірника (копії, екземпляра);
  • за придбання речей (у тому числі носіїв інформації), в яких втілені або на яких містяться об’єкти права інтелектуальної власності, визначені в абзаці першому цього підпункту, у користування, володіння та/або розпорядження особи;
  • за передачу прав на об’єкти права інтелектуальної власності, якщо умови передачі прав на об’єкт права інтелектуальної власності надають право особі, яка отримує такі права, продати або здійснити відчуження в інший спосіб права інтелектуальної власності або оприлюднити (розголосити) секретні креслення, моделі, формули, процеси, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау), крім випадків, коли таке оприлюднення (розголошення) є обов’язковим згідно із законодавством України;
  • за передачу права на розповсюдження примірників програмної продукції без права на їх відтворення або якщо їх відтворення обмежено використанням кінцевим споживачем.

 

І наостанок – одне роз’яснення від ДПС
Щодо коригування фінрезультат на суми безповоротної фінансової допомоги, наданої платнику податку на прибуток, читайте тут.

«Положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму безповоротної фінансової допомоги, наданої іншому платнику податку на прибуток на загальних підставах, який не оподатковується за ставкою 0 відсотків відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку».

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»