• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №15(111) | 25.10.2022 р.

Сто одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №15(111) | 25.10.2022 р.

Це – пʼятнадцятий з початку року (сто одинадцятий загалом та дванадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • проінформуємо, що ДПС навела результати звітування з ТЦУ за 2021 рік;
  • дізнаємося, чи зменшується об’єкт оподаткування податком на прибуток на понесені збитки на ТОТ;
  • повідомимо, що Мінфін затвердив Звіт про КІК та оновив декларацію з податку на прибуток;
  • зʼясуємо, які податкові наслідки чекають резидента Дія.Сіті у разі повернення оплати;
  • нагадаємо, як заповнювати додаток ПН до декларації з прибутку.

Гарного вам читання!

 

***

Чи зменшується об’єкт оподаткування податком на прибуток на понесені збитки на ТОТ?
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що вартість втраченого товару та понесених збитків на окупованій території буде врахована у складі витрат згідно з правилами бухгалтерського обліку та відповідно вплине на зменшення об’єкта оподаткування податком на прибуток за відповідний звітний період.

 

Мінфін затвердив Звіт про КІК та оновив декларацію з податку на прибуток
Мінфін наказом від 25.08.2022 р. №254 (зареєстрований в Міністерстві юстиції 11.10.2022 р. за №1219/38555) затвердив:

  • форму Звіту про контрольовані іноземні компанії;
  • форму скороченого Звіту про контрольовані іноземні компанії;
  • Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу. Дія цього Порядку поширюється на юридичних осіб - резидентів та фізичних осіб - резидентів, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Зверніть увагу! Наказом №254 також внесено зміни до декларації з податку на прибуток. А саме:

  • викладено у новій редакції додаток КІК до рядка 06.1 КІК Податкової декларації з податку на прибуток підприємств;
     
  • виключаються додатки КІК-К до рядка 02 КІК-К додатка КІК до рядка 06.1 КІК Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, КІК-ТЦ додатка КІК до рядка 06.1 КІК податкової декларації з податку на прибуток підприємств, КІК-ЦП до рядка 1.2 КІК-ЦП додатка 1.3 КІК-ЦП до рядка 02.1 КІК-К Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.  

 

ДПС навела результати звітування з ТЦУ за 2021 рік
До ДПС за результатами 2021 звітного року надійшло 2 318 звітів про контрольовані операції, що приблизно дорівнює минулорічному показнику.

При цьому задекларована платниками податків сума КО становить 3,6 трлн грн, яка є більшою ніж за 2020 рік на 1,1 трлн гривень.

В основному КО здійснювались з нерезидентами, які зареєстровані в Швейцарській Конфедерації (21%), Республіці Австрія (20%), Французькій Республіці (15%), Об’єднаних Арабських Еміратах та Сполучених Штатах Америки (по 4%).

Значну питому вагу в загальному обсязі КО займають операції з товарами – 46% (у тому числі з сировинними – 19%) та банківські послуги – 41%. Інші категорії операцій мають значно меншу частку, зокрема, послуги – 6%, фінансові послуги – 4%, операції з цінними паперами – 2% та інші – 1%.

 

Резиденту Дія.Сіті повернули оплату: які податкові наслідки?
Харківські податківці підкреслили, що кошти та/або майно вважаються повернутими резиденту Дія.Сіті, якщо кошти зараховані на відкриті в українських банках рахунки резидента Дія.Сіті, а майно передане резиденту Дія.Сіті на митній території України або ввезене на митну територію України.

Якщо суми коштів та/або вартість майна, що повертаються резиденту Дія.Сіті - платнику податку на особливих умовах, виражені в іноземній валюті, вони перераховуються у гривні за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ, за яким розраховувалася база оподаткування під час визначення резидентом Дія.Сіті - платником податку на особливих умовах податкових зобов’язань.

 

Як заповнювати додаток ПН до декларації з прибутку?
Закарпатські податківці зауважили, що Додаток ПН заповнюється окремо по кожному нерезиденту, якому виплачуються доходи. У разі застосування норм міжнародного договору при виплаті доходів нерезиденту у колонці 5 таблиці 1 додатка ПН вказується ставка податку згідно з міжнародним договором, а під таблицею вказується назва такого договору та норма, за якою застосовується передбачена договором ставка податку.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»