• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №01(115) | 19.01.2023 р.

Сто п'ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №01(115) | 19.01.2023 р.

Це – перший з початку року (сто пʼятнадцятий загалом та шістнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минув майже місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що декларація з податку на прибуток знову зміниться;
  • зазначимо, що ДПС розповіла про нюанси сплати податку на прибуток обмінниками з 1 січня;
  • наведемо нюанси визначення бази оподаткування податком на прибуток резидентом Дія.Сіті;
  • розповімо про появу законопроєкту щодо врахування безоплатної та безповоротної допомоги при визначенні податку на прибуток;
  • підкреслимо, що резиденти Дія.Сіті мають подати оновлену декларацію з податку на прибуток за результатами 2022 року.

Гарного вам читання!

***

 

Декларація з податку на прибуток знову зміниться
17 січня 2023 року ДПСУ оприлюднила проєкт Наказу Мінфіну, яким пропонується:

  • викласти у новій редакції декларацію з податку на прибуток (завантажити);
     
  • внести зміни до додатків до декларації з податку на прибуток (завантажити).

Очікується, що у разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

У декларації планують:

  • доповнити рядок 10 «Особливі примітки» позицією щодо подання декларації учасником індустріального парку;
     
  • доповнити показники декларації новими рядками, в яких зазначаються передбачені пунктом 142.4 ПКУ об’єкти оподаткування;
     
  • додаток ТЦ до декларації викласти у новій редакції;
     
  • доповненими декларацію додатком ОВ, в якому платники податку на прибуток, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, відображатимуть суму авансових внесків за кожний пункт обміну іноземної валюти, яка сплачується щомісяця та є невід’ємною частиною податку на прибуток підприємств.

 

ДПС розповіла про нюанси сплати податку на прибуток обмінниками з 1 січня
ДПС на початку січня проінформувала, що починаючи з січня 2023 року для фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі (обмін валют), встановлено обов’язок щодо сплати фіксованої суми авансового внеску з податку на прибуток за кожний пункт обміну іноземної валюти, внесеного до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти станом на 01 число поточного місяця, ведення якого здійснюється НБУ.

До того ж з метою правильного визначення чисельності населення у населеному пункті, в якому розташовано пункт обміну іноземної валюти, та розміру авансового внеску з податку на прибуток, необхідно ідентифікувати такий населений пункт з урахуванням кодів адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, де розташовані такі пункти.

 

Нюанси визначення бази оподаткування податком на прибуток резидентом Дія.Сіті
Дніпропетровські податківці підкреслили, що платник податку на прибуток, у якого базовий період дорівнює календарному кварталу, при переході на оподаткування як резидента Дія.Сіті з четвертого кварталу звітного року повинен подати:

  • Декларацію за період перебування на загальній системі оподаткування за відповідні звітні (податкові) періоди (квартал, півріччя, три квартали) з показниками діяльності, обрахованими за період із першого календарного дня звітного (податкового) року по останній календарний день звітного (податкового) періоду;
     
  • Декларацію за податковий (звітний) рік, в якій відобразити результат діяльності при перебуванні на загальній системі оподаткування за період – три квартали та здійснити в цій же Декларації обрахування податку, що підлягає сплаті за рік, як резидентом Дія.Сіті – платником податку на особливих умовах (щодо операцій, які були здійснені за четвертий квартал звітного (податкового) року).

 

Врахування безоплатної та безповоротної допомоги при визначенні податку на прибуток: законопроєкт
19 грудня у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №8291 «Про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо врахування отриманої безоплатної та безповоротної допомоги підприємствами комунальної та енергетичної інфраструктури при обрахуванні і сплаті податку на прибуток підприємств».

Його спрямовано спрямовано на стимулювання відновлення та ремонт енергетичної та комунальної інфраструктури України, пошкодженої внаслідок військового терору росії. Про це докладніше ми писали тут.

 

Резиденти Дія.Сіті мають подати оновлену декларацію з податку на прибуток за результатами 2022 року
Черкаські податківці зауважили, що враховуючи особливий порядок визначення бази та об’єктів оподаткування для резидентів Дія.Сіті – платників податку на особливих умовах, передбачений положеннями ПКУ, таким платникам податку необхідно подавати декларацію за оновленою формою за звітний (податковий) період – 2022 рік з граничним строком подання 1 березня 2023 року.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»