• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №8(58) | 14.05.2020 р.

П'ятдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №8(58) | 14.05.2020 р.

Це – вже восьмий у 2020 році (і п’ятдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розглянемо правила отримання допомоги на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп;
  • наголосимо, що чернівецькі «єдинники» І та ІІ групи податок у травні-червні не сплачують;
  • дізнаємося, як бути, якщо граничний строк подання заяви на перехід на ЄП припадає на вихідний;
  • з’ясуємо, чи є доходом помилково зараховані кошти на рахунок «єдинника»;
  • зупинимося на особливостях ведення книги обліку «єдинниками» з найманими працівниками.

Гарного Вам читання!

***

 

Допомога на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп: правила надання
Тільки 4 травня на сайті КМУ з’явився текст постанови від 22.04.2020 р. №329. А опубліковано цю постанову було в «Урядовому кур’єрі» №84 від 05.05.2020 р.

Окремих норм щодо того, з якої дати набирає чинності ця постанова, в ній не зазначено. Відповідно Порядок №329 набрав чинності 5 травня (з дати опублікування).

На виплату допомоги на дітей мають право фізичні особи - «єдинники» І та ІІ груп.

Головною умовою отримання допомоги є сплата ЄСВ за усі місяці 2019 року. Або якщо ФОП зареєструвався не з початку 2019 року – протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації.

Призначення і виплата допомоги на дітей здійснюється органами з питань соціального захисту за зареєстрованим місцем проживання або місцем проживання ФОП.

Отже, звертатися за допомогою слід до управління соцзахисту. Дізнатися їх адреси та контакти можна в Інтернеті.Про це ми докладно писали тут.

 

Чернівецькі «єдинники» І та ІІ групи податок у травні-червні не сплачують
Чернівецька міська рада зменшила на період з 1 травня до 30 червня 2020 року включно ставки єдиного податку, встановивши їх:

  • для першої групи платників - у розмірі 0% до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;

  • для другої групи платників, в тому числі і для платників, які використовують працю найманих осіб – у розмірі 0% до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

 

Граничний строк подання заяви на перехід на ЄП припадає на вихідний: як бути?
Волинські податківці зазначили, що  ПКУ не передбачено перенесення граничного строку подання такої заяви, якщо останній день припадає на вихідний або святковий день.

Водночас згідно з ч. 1 ст. 251 ЦКУ, строком є певний період у часі, зі спливом якого пов’язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами (ч. 1 ст. 252 ЦКУ).

Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день (ч. 5 п. 254 ЦКУ).

Висновку податківці не навели щодо правил перенесення. Тому краще подати заяву заздалегідь.

 

Помилково зараховані кошти на рахунок «єдинника» повернуто: що з доходом?
Дніпропетровські податківці наголосили: якщо зарахування та повернення коштів, які помилково надійшли на розрахунковий рахунок платника єдиного податку, відбулося в одному звітному періоді, такі кошти не включаються до доходу платника єдиного податку. Але це можливо тільки за умови наявності письмового пояснення установи банку або іншого суб’єкта господарювання про помилкове зарахування коштів.

Якщо повернення помилково зарахованих коштів на розрахунковий рахунок відбулося у наступному звітному періоді, то платнику єдиного податку необхідно врахувати їх у складі доходу.

При цьому такий платник може здійснити перерахунок доходу у звітному періоді їх повернення лише за умови наявності документів, які підтверджують помилкове зарахування коштів.

 

Нюанси зберігання книги обліку фізособою-«єдинником» ІІІ групи з найманими працівниками
Закарпатські податківці зупинилися на особливостях зберігання Книги обліку доходів та витрат фізособи-«єдинника» у разі здійснення підприємницької діяльності в декількох місцях.

За чинним законодавством у разі здійснення підприємницької діяльності у декількох місцях з використанням найманих працівників фізособи–підприємці у графі 2 Книг за підсумками робочого дня зазначають суму коштів, яку отримали наймані працівники протягом робочого дня.

При цьому нормами ПКУ та Порядків не передбачено ведення Книг окремо найманими працівниками фізосіб-«єдинників». Тобто, незважаючи на використання найманих працівників, Книга заповнюється фізособою–підприємцем самостійно.

Враховуючи вищезазначене, Книга зберігається безпосередньо у фізичної особи – підприємця платника єдиного податку.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»