• Посилання скопійовано

Аналітика від редакції! Нова декларація з ПДВ: що змінилося?

Зміни, які набрали чинності протягом 2015 року і з 01.01.2016 р. призвели до необхідності актуалізувати форму декларації з ПДВ. Що й було зроблено наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21, який чинний уже відсьогодні.

Аналітика від редакції! Нова декларація з ПДВ: що змінилося?

Нагадаємо, що у суботньому номері газети «Урядовий кур’єр» (від 30.01.2016) було надруковано наказ Мінфіну від 28 січня 2016 року №21 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість». Наказ набрав чинності сьогодні, 1 лютого 2016 року ("з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування"). Про це ми писали тут >>>

Завантажити нові бланки звітності:

 

Звітні періоди і строки подання

У 2016 році, попри очікування, збережено не тільки місячний, а й квартальний звітний період (див. п. 202.1 ПКУ). Однак більшість платників ПДВ у 2016 році звітуватимуть за звітний податковий період – місяць.  Квартальний звітний період у 2016 році можуть обрати, відповідно до п. 202.2 ПКУ, платники податку, які сплачують єдиний податок.

Зверніть увагу: заява про вибір квартального податкового періоду подається контролюючому органу разом з декларацією за наслідками останнього податкового періоду календарного року (це додаток 1 до Порядку подання і заповнення податкової звітності з ПДВ). 

При цьому квартальний податковий період починає застосовуватися з першого податкового періоду наступного календарного року. Отже, квартальний звітний період у 2016 році можуть застосовувати лише ті платники ПДВ, які разом із декларацією за останній звітний період 2015 року подали відповідну заяву. І, як свідчать роз’яснення податківців (які не суперечать нормам ПКУ, де це питання не уточнено), подавати таку заяву слід щодо кожного року, у якому платник податку бажає застосовувати квартальний звітний період. Навіть, якщо у попередньому році такий платник вже застосовував квартальний звітний період.

Платники ПДВ, які подають декларацію:

  • за місячний звітний період -  мають звітувати протягом 20 календарних днів після закінчення такого календарного місяця;
  • за квартальний звітний період -  мають звітувати протягом 40 календарних днів після закінчення такого календарного кварталу. 

Нагадаємо, якщо особа реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

Якщо податкова реєстрація особи анулюється в інший день, ніж останній день календарного місяця, то останнім звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається з першого дня такого місяця та закінчується днем такого анулювання.

Щодо того, за який звітний період вперше декларація з ПДВ подаватиметься за новою формою, ДФСУ офіційно повідомила на своєму веб-сайтіподаткова звітність з ПДВ за січень 2016 року подається за новою формою!!!

 

Зміни у новій формі декларації

Як і раніше, декларація з ПДВ є уніфікованою для усіх платників податку. ЇЇ подають: 

  • платники ПДВ, на яких не поширюється дія статті 209 ПКУ (код Декларації 0110),
  • спецрежимники (коди Декларації 0121-0123)
  • платники ПДВ, які відповідають критеріям статті 209 ПКУ, але не обрали спецрежим (код Декларації 0130).

«Шапка» декларації зазнала лише косметичних змін. Але в ній, у разі виправлення помилок минулих звітних періодів, вже не треба зазначати інформацію про те, що у звітному періоді, за який вносяться виправлення, вже виправлялися помилки раніше (рядок 031 попередньої форми Декларації). Та й сам такий звітний період, у якому поточною декларацією виправляються помилки (шляхом заповнення додатку до неї) тепер у «шапці» декларації теж не зазначається (рядок 3 попередньої форми декларації)! Це пов’язано зі змінами у порядку виправлень помилок. Оскільки відтепер виправлення помилок можна проводити тільки за допомогою складання уточнюючого розрахунку. Особливості його складання ми розглянемо при аналізі нової форми Уточнюючого розрахунку далі.

Виключено зі «шапки» і реквізити 07 і 08, у яких зазначалася позначка про те, що декларація подається щодо постачання в межах угод про розподіл продукції або підприємством (організацією) інвалідів. 

Отже, поточна форма декларації має у «шапці» лише 5, а не 8 реквізитів. 

У першому розділі декларації:

- Операції, які оподатковуються за нульовою ставкою, поділені на два різні рядки (експорт товарів та інші операції). Раніше вони відображалися у рядках 2.1 і 2.2, тепер, відповідно у рядках 2 і 3 Декларації.

- Додано новий рядок (наразі він має номер 4), у якому відображається нарахування ПЗ згідно норм п. 198.5 ПКУ (так звані «умовні поставки) та згідно п. 199.1 ПКУ (у разі одночасного здійснення як оподаткованих, так і неоподаткованих операцій). Раніше вони відображалися у загальних рядках оподаткованих операцій (рядки 1.1 та 1.2). Тепер нараховані ПЗ за ставкою 20% відображатимуться у рядку 4.1, а за ставкою 7% - у рядку 4.2. Із відповідним розшифруванням цих показників у додатках Д5 і Д7.

- Операції, які не є об’єктом оподаткування, відповідно, перемістилися у рядок 5 (раніше вони були у рядку 3). Також у цьому рядку відображатимуться операції з постачання послуг за межами митної території (раніше - у рядку 4) та операції, які звільнені від оподаткування за нормами ПКУ (раніше - у рядку 5). 

- Проміжного підсумку ПЗ за наведеними операціями, який раніше містився у рядку 6, тепер немає.

- Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України, перемістилися з 7 рядка до рядка 6.

- Коригування ПЗ за усіма причинами перемістилося до рядка 7 (раніше це був рядок 8). При цьому службових рядків з типами таких причин і періодами, за які проводяться коригування, в Декларації тепер немає (колишні рядки 8.1 – 8.4). Але з’явився окремий рядок 8, у якому наводяться коригування ПЗ у зв'язку з нецільовим використанням товарів, ввезених із застосуванням звільнення  від ПДВ.

- У рядку 9, як і раніше, наводиться загальна сума ПЗ з ПДВ, із урахуванням проведених коригувань. При цьому рядок 9.1 «Сума по операціях, дата виникнення податкових зобов'язань по яких припадає на період після 01 лютого 2015 року» з Декларації виключений. Тож, показник формули ліміту реєстрації ПН/РК у ЄРПН ∑Перевищ розраховуватиметься тепер як різниця між значенням рядка 9 і сумою ПДВ у зареєстрованих ПН/РК звітного періоду. 

У другому розділі декларації зменшили кількість рядків. Зокрема, виключили рядки, які стосувалися придбання товарів, послуг, необоротних активів для здійснення операцій, які не оподатковуються ПДВ або звільнені від такого оподаткування.  Це пов’язано зі змінами у статті 198 ПКУ, які набрали чинності ще з 01.07.2015 року. Тепер, відповідно до минулорічних роз’яснень податківців, усі суми «вхідного» ПДВ відображатимуться лише у складі ПК з ПДВ. 

А за тими товарами, послугами, необоротними активами, які фактично не використовуватимуться у оподаткованих ПДВ операціях в межах господарською діяльністю, або використовуються в них частково, визнається ПЗ з ПДВ, відповідно до норм п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ, із відображенням у рядку 4 нової форми декларації. 

Коригування ПК з ПДВ, проведені у звітному періоді, відображатимуться у рядках 12-15 другого розділу декларації (раніше - рядок 16 та його службові рядки). Як і раніше, ці рядки заповнюються на підставі інформації з додатків Д1 та Д7 до декларації.

Тепер у другому розділі окремо відображатимуться

  • коригування ПК відповідно до ст. 192 ПКУ (рядок 12);
  • коригування ПК у зв'язку з частковим використанням товарів/послуг, необоротних активів в операціях сільськогосподарського виробництва, відповідно до пп. 209.15.1 ПКУ (рядок 13);
  • коригування ПК у зв'язку з постачанням сільськогосподарської продукції  у митному режимі експорту (переноситься з декларації з кодом 0121-0123), зокрема, для застосування права на бюджетне відшкодування (рядок 14);
  • коригування ПК у зв'язку з перерахунком частки використання необоротних активів, придбаних до 01.07.2015, в оподатковуваних операціях, відповідно до п. 42 підр. 2 розділу ХХ ПКУ  (рядок 15). Рядок 15 заповнюється у результаті перерахунку сум ПК у декларації за останній звітний (податковий) період року;
  • коригування ПК у зв'язку з перерахунком частки використання необоротних активів, придбаних до 01.07.2015 р., в оподатковуваних операціях, визначається виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій.

Зверніть увагу: раніше, після зазначення коригування ПК, другий розділ декларації визначав підсумкову суму ПК за звітний період, та на цьому і закінчувався. Тепер до другого розділу перенесено ще й наведення від'ємного значення ПДВ, що включається  до складу ПК поточного звітного (податкового) періоду! Раніше цей показник містився у третьому розділі декларації (рядок 20.1). 

Сума такого відємного значення ПДВ зазначається у рядку 16 другого розділу нової форми декларації з трьома службовими рядками, за якими загальне значення рядка 16 складається з:

  • суми від’ємного значення, яка переноситься з попередньої декларації. В декларації за грудень 2015 року це було значення рядка 24, а в новій формі  декларації  це значення рядка 21 !!! (рядок 16.1);
  • суми, на яку збільшено /зменшено залишок від'ємного значення за результатами  поданих уточнюючих розрахунків (рядок 16.2);
  • суми, на яку збільшено /зменшено суму  від'ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу (рядок 16.3). 

І лише після цього, у рядку 17, як і раніше, наводиться загальна сума ПК з ПДВ звітного періоду, із урахуванням усіх коригувань (але тепер без виділення окремим рядком сум ПДВ за ставкою 7% - колишній рядок 17.1 видалено). 

У третьому розділі декларації у рядку 18, як і раніше, наводиться позитивне значення різниці між сумою ПЗ (рядок 9) та сумою ПК (рядок 17) поточного звітного (податкового) періоду.

Але тепер у цьому рядку платники податку, які подають декларацію з кодами 0121-0123, 0130, зазначають у таких деклараціях суму рядків 13 таблиць 1-3 додатка ДС 10! 

І сам рядок 18 отримав нову функцію, яку раніше виконував рядок 25.1 – тепер у ньому зазначається: 

  • сума ПДВ, яка сплачується до державного бюджету (рядок 18.1);
  • сума ПДВ, яка спрямовується на спеціальний рахунок суб'єкта спеціального режиму оподаткування/поточний рахунок сільськогосподарського підприємства, яке не обрало спеціальний режим оподаткування (рядок 18.2).

У рядку 19, як і раніше, зазначається від'ємне значення різниці між сумою ПЗ та сумою ПК поточного звітного (податкового) періоду (рядок 17 - рядок 9 декларації 0110). Але тепер у цьому рядку платники податку, які подають декларацію з кодами 0121-0123, 0130, зазначають у таких деклараціях суму рядків 14 таблиць 1-3 додатка ДС 10  (позитивне значення)!

І службовий рядок 19.1 тепер виконує функції рядків 22 та 22.1. Тобто, у ньому тепер зазначаються:

  • з рядка 19 сума перевищення від'ємного значення над сумою, обчисленою відповідно до пункту 200-1.3 ПКУ;
  • сума, обчислена відповідно до пункту 200-1.3 ПКУ на момент подання податкової декларації.

Функції рядка 23 тепер виконує рядок 20. Тобто, у рядку 20 тепер відображається сума від'ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 ПКУ на момент подання податкової декларації (рядок 19 - рядок 19.1), яка:

 - зараховується у зменшення суми податкового боргу з ПДВ (рядок 20.1);

- підлягає бюджетному відшкодуванню (рядок 20.2.1 + рядок 20.2.2)  (рядок 20.2). Відповідно, у рядку 20.2.1 відображається сума ПДВ, яка повертається на рахунок платника у банку, а у рядку 20.2.2 – сума ПДВ, яка зараховується у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Державного бюджету;

- зараховується до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду (рядок 20 - рядок 20.1 - рядок 20.2) (рядок 20.3).

І, нарешті, у рядку 21 зазначається сума від'ємного значення, що зараховується до складу ПК наступного звітного (податкового) періоду. 

 

Розділ IV з Декларації виключено.

Тобто, усього нова форма декларації має три розділи. 

 

Зміни у формах додатків до декларації

Додаток 1 (Д1) тепер складається лише з двох таблиць:

  • Таблиця 1. Коригування податкових зобов'язань згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу
  • Таблиця 2. Коригування податкового кредиту згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу.

Відповідно, складається він лише до рядків 7 та 12 декларації, на підставі відповідних розрахунків коригування до податкових накладних. 

При цьому уточнення, за який саме період проводиться коригування, таблиці вже не містять. Як немає і згадки про коригування ПЗ або ПК за нормами ст. 39 ПКУ (у зв’язку з трансфертним ціноутворенням, яке зараз не поширюється на ПДВ).

А ось у Таблиці 1 з’явилися спеціальні службові рядки до рядка «Інші» з наведенням умовних ІПН. Тобто, тепер, коли платник податку коригуватиме ПЗ, раніше визнане за операціями із неплатниками податку, із нерезидентами, за умовними поставками тощо, він матиме відображати їх у розрізі умовних ІПН, зазначених у відповідних РК до ПН. 

Додаток 2 (Д2). До нього повернулася функція розшифрування сум від’ємного значення ПДВ, яке зараховується до ПК наступних звітних періодів. Отже, цей додаток затверджено в абсолютно новій редакції, і складається він лише до рядка 21 Декларації. 

Він складається з однієї таблиці, у якій, у розрізі контрагентів (за їх ІПН) та звітних періодів виникнення розшифровується значення від'ємної суми ПДВ, яка потрапляє до рядка  16.1 lекларації за наступний звітний період.  

Довідково, у графі 6 таблиці зазначається сума ПДВ, яку було сплачено постачальникам товарів/послуг  або до Державного бюджету України, або нараховано при отриманні послуг від нерезидента на митній території України. 

Також, окремим рядком у цій таблиці зазначається ще один показник, за рахунок якого могло виникнути поточне від'ємне значення ПДВ (у рядку 21 lекларації): це залишок суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань з ПДВ станом на 1 липня 2015 року, на яке було збільшено значення ліміту реєстрації ПН/РК в ЄРПН, та на яке було збільшено суму від'ємного значення, сформовану за результатами звітного (податкового) періоду за липень 2015 року/III квартал 2015 року. 

Додаток 3 (Д3). Додаток 3, як і раніше, містить лише одну таблицю. Але її теж викладено у абсолютно новій редакції (це стосується як найменування рядків, так і посилань на рядки lекларації, відповідно до яких вони заповнюються).  Тепер:

- у рядку 1 Таблиці наводиться cума від'ємного значення, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 ПКУ на момент подання lекларації, за вирахуванням суми, зарахованої у зменшення суми податкового боргу  з ПДВ (різниця між значеннями рядків 20 та 20.1 Декларації);

- у рядку 2 сума ПДВ, яку було фактично сплачено у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України;

- і, нарешті, у рядку 3 визначається сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню (з рядка 1, яка не більша значення рядка 2). Значення цього рядка переноситься до рядка 20.2  Декларації.

Додаток 4 (Д4), як і раніше, виконує декілька функцій. Частина з них збереглася у попередньому вигляді, частину – оновлено відповідно до змін, які було внесено до ПКУ щодо бюджетного відшкодування ПДВ.

Так, у Таблиці 1 Додатку 4, як і раніше, наводяться відомості, необхідні для формування показників критеріїв, встановлених оновленим підпунктом 200.19.3 ПКУ. 

Але, зверніть увагу, якщо раніше вони зазначалися для підтвердження права на автоматичне відшкодування ПДВ, з 01.02.2016 року автоматичного відшкодування більше не передбачається (адже з ПКУ буде виключено п. 200.18 ПКУ). І ці критерії будуть необхідні лише для відображення інформації щодо поданої платником податку заяви про бюджетне відшкодування, у відповідному реєстрі – тих, хто відповідає критеріям, встановленим пп. 200.19.3 ПКУ, і тим, хто таким критеріям не відповідає. Позначка про таку відповідність або невідповідність проставлятиметься у Таблиці 3 Додатку 4. 

Зверніть увагу:  Додатки 2, 3, 4  подаються лише до Декларації з кодом 0110.

Додаток 5 (Д5), в цілому, зберіг попередній вигляд і функції.  У ньому, як і раніше, два розділи, перший з яких присвячений ПЗ з ПДВ, а другий – ПК з ПДВ.

Але в Таблиці 1 першого Розділу рядок «Інші» тепер слід заповнювати у розрізі умовних ІПН контрагентів – неплатників податку та інших ІПН, зазначених у ПН, складеній при виникненні ПЗ з ПДВ – це ті ПН, які залишаються у платника податку і не надаються покупцю, а також ПН, виписані на умовні поставки. 

Спрощено і форму Таблиці 2 другого розділу. Тепер вона заповнюється не в розрізі рядків декларації, до яких віднесено суму ПК, а разом, за усіма «вхідними» сумами ПДВ. Довідково із загальної суми ПК з ПДВ відображатимуться:

  • придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів
  • усього ПК з ПДВ за основною ставкою  та ставкою 7%
  • усього за касовим методом відповідно до пункту 187.10 ПКУ,  і окремо з них за податковими накладними, складеними до 01.07.2015.

І у другому розділі з’явилася нова Таблиця 3 «Розшифровка сум податку на додану вартість, включена до складу податкового кредиту за звітні (податкові) періоди липень - грудень 2015 року / ІІІ - ІV квартали 2015 року, на підставі податкових накладних, складених до 01.07.2015 у зв’язку із застосуванням касового методу податкового обліку відповідно до пункту 187.10 статті 187 Кодексу». Функції цієї Таблиці і коло платників ПДВ, які її заповнюватимуть, очевидні з її назви. Вони окремо зазначаються і в самій формі Додатку 5 - у виносці за позначкою ** до Таблиці 3. 

Складається вона досить просто – у розрізі ІПН постачальників та періодів складання ПН в Таблиці 3 зазначаються суми ПДВ, включені до складу ПК на зазначених вище вимогах. 

Додаток 6 (Д6) зазнав косметичних змін, але інформація, яка наводиться у ньому, не змінилася. 

Як і раніше, цей додаток заповнюється виключно платниками, які здійснюють неоподатковані ПДВ операції (вони заповнюють рядок 5 нової форми Декларації), та підприємствами (організаціями) інвалідів.

У Таблиці 1 Додатку 6 наводяться такі неоподатковані операції у розрізі їх типів (тепер їх поєднали у одну таблицю, підсумок якої має дорівнювати значенню рядка 5 Декларації!), а у Таблиці 2 - Розрахунок показників щодо належності підприємства (організації) до підприємства (організації) інвалідів.

Додаток 7 (Д7), як і раніше, заповнюється виключно тими платниками ПДВ, які здійснюють розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (згідно із ст. 199 ПКУ). 

На відміну від Таблиці 1 цього Додатку, яка зберегла попередню форму і змінилася лише за рахунок приведених у відповідність до чинної редакції ПКУ виносок до неї та у відповідність до актуальних рядків Декларації назв граф, Таблицю 2 Додатку 7 викладено у абсолютно новій редакції. 

Як і раніше, у Таблиці 2 наводиться Перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях. Як і раніше, здійснюється він за підсумками поточного календарного року, і результати відображаються у декларації за останній податковий період року (у разі зняття платника з обліку -  у декларації за останній податковий період, коли відбулося зняття з обліку).

Але наводиться у Таблиці 2 вже не сам перерахунок, а сума податку, яка збільшує або зменшує (зі знаком "–") суму ПЗ з ПДВ. У розрізі відповідних ПН, складених протягом року, і РК до них, складених останнім числом останнього податкового періоду року внаслідок проведеного перерахунку. 

У Таблиці 3 тепер наводиться Перерахунок частки використання необоротних активів, придбаних до 01.07.2015, в оподатковуваних операціях, аналогічно до того, як відображався в такій Таблиці раніше Перерахунок частки використання необоротних активів в оподатковуваних операціях за результатами одного, двох і трьох календарних років, що настають за роком, в якому вони почали використовуватися (введені в експлуатацію). 

Таблиця 4 Додатку 7 «Розрахунок розподілу сум податку на додану вартість, нарахованого (сплаченого) у зв'язку з отриманням товарів/послуг,  при постачанні яких застосовуються одночасно касовий метод визначення  податкових зобов'язань і податкового кредиту та загальні правила визначення  податкових зобов'язань і податкового кредиту» змін не зазнала. 

Додаток 8 (Д8). Як і раніше, цей додаток складається лише тими платниками ПДВ,  які бажають, відповідно до п. 201.10 ПКУ, поскаржитися на контрагента, який не склав, не зареєстрував ЄРПН податкову накладну/розрахунок коригування, або припустився помилок при такому складанні. 

Але  тепер цей додаток містить лише одну Таблицю, яка, по суті, відповідає Таблиці 2 попередньої форми Додатку. Її доповнили окремим рядком 2 щодо назви документа (податкова накладна/ розрахунок коригування). Це дозволяє реалізувати на практиці минулорічні зміни до п. 201.10 ПКУ і скаржитися не лише щодо порушень при складанні/реєстрації ПН, а і про аналогічні порушення щодо РК, яких припустився постачальник/покупець. 

А ось для того, щоб поскаржитися про те, що постачальник взагалі не склав потрібну ПН/РК, тепер в Додатку 8 окремих рядків немає! 

Додаток 9 (ДС9) складається виключно при заповненні платником ПДВ декларації з кодом 0121-0123, 0130. Як і раніше, в ньому наводиться Розрахунок питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг. 

Але, в новій формі Додатку 9  такий розрахунок здійснюється у розрізі:

  • зернових та технічних культур (графа 3 Таблиці Додатку)
  • продукції тваринництва (графа 4 Таблиці Додатку)
  • інших сільсько-господарських товарів/послуг (графа 5 Таблиці Додатку).

Ці зміни до форми Додатку 9 пов’язані зі змінами, внесеними до ст. 209 ПКУ, що набрали чинності з 01.01.2016 р. Про них ми писали раніше >>>

Додаток 10 (ДС10). Цей Додаток має назву «Розрахунок сум податку на додану вартість по операціях з сільськогосподарськими товарами/ послугами, що підлягають сплаті до державного бюджету та перерахуванню на спеціальний рахунок»  і є абсолютно новим додатком до lекларації з ПДВ. І складається він виключно при заповненні платником ПДВ декларації з кодом 0121-0123, 0130.

Додаток 10 має три таблиці:

  • В Таблиці 1 наводиться Розрахунок сум ПДВ по операціях із зерновими та технічними культурами, що підлягають сплаті до державного бюджету та перерахуванню на спеціальний рахунок.
  • У Таблиці 2 наводиться Розрахунок сум ПДВ по операціях з продукцією тваринництва, що підлягають сплаті до державного бюджету та перерахуванню на спеціальний рахунок. 
  • У Таблиці 3 наводиться Розрахунок сум ПДВ по операціях з сільськогосподарськими товарами/послугами (крім операцій із зерновими та технічними культурами та операцій з продукцією тваринництва), що підлягають сплаті до державного бюджету та перерахуванню на спеціальний рахунок.

Тобто, у цих Таблицях Додатку 10 окремо розраховуються суми ПЗ та ПК за зазначеними видами операцій, на виконання вимог поточної редакції ст. 209 ПКУ. Якщо внаслідок такого розрахунку виникає позитивна різниця між сумами ПЗ і ПК, вона підлягає частково сплаті до держбюджету, частково на спеціальний або поточний рахунок платника ПДВ (в залежності від його статусу). Пропорції такого перерахування наразі встановлено пп. 209.2.2 ПКУ, і саме їх має дотримуватися платник при заповненні цього Додатку. 

 

Зміни у бланку Уточнюючого розрахунку

Форма уточнюючого розрахунку, як і раніше, є копією самої декларації, а отже, його рядки зазнали тих самих змін, що і сама декларація. 

Але,  у «шапці» УР прибрано посилання на пункти ст. 50 ПКУ щодо яких він подається. Крім того, у Порядку  заповнення і подання податкової звітності з ПДВ тепер, замість:

«Внесення змін до податкової звітності за результатами самостійного виявлення помилок здійснюється у порядку, визначеному статтею 50 глави 2 розділу II Кодексу»

сказано:

«Внесення змін до податкової звітності за результатами самостійного виявлення помилок здійснюється у порядку, визначеному абзацом четвертим пункту 50.1 статті 50 розділу II Кодексу». 

А про що ж говорить цей четвертий абзац? Про право платника податку надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. 

Тобто, тепер УР до Декларації з ПДВ можна подавати лише як самостійний документ, а подання його у складі Декларації з ПДВ (як додаток) не передбачено! 

Зверніть увагу також на те, що у зв’язку зі змінами, внесеними у заповнення другого та третього  розділів декларації, сума штрафу (3% від суми недоплати!) тепер відображатимуться в УР у рядку 18.3. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»