• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: невиплата зарплати – поради для роботодавця та працівників

Розглянемо, які наслідки матиме для роботодавців невиплата зарплати протягом тривалого періоду та що робити працівникові, якщо його права з оплати праці порушуються

Аналітика від Дт-Кт: невиплата зарплати – поради для роботодавця та працівників

Поради для роботодавців

Ситуації, в яких роботодавець не виплачує зарплату працівникам, бувають різні. Проаналізуємо найпоширеніші випадки. 

 

У підприємства на поточному рахунку і в касі немає коштів на виплату зарплати. Чи можна не нараховувати і не виплачувати зарплату працівникам? 

Ні, не можна. Якщо у підприємства немає коштів на поточному рахунку або в касі для своєчасної виплати зарплати, юридично це не є підставою таку зарплату не платити.  Більше про це читайте тут >>> 

 

Підприємство не здійснює діяльність – виробництво призупинено, замовлень немає, послуги підприємства тривалий час не користуються попитом. Чи можна працівникам не нараховувати і не виплачувати зарплату? 

Ні, не можна. Ситуація, яка наведена у запитанні, скоріш за все, має назву «простій». Що це означає для роботодавця та працівників, читайте тут >> 

 

На підприємстві працює один працівник – директор, який є засновником такого підприємства. Чи може він не нараховувати і не виплачувати собі зарплату? 

Якщо засновник прийнятий на посаду директора і з ним укладений трудовий договір - ні, не може. Проте в даній ситуації є вихід для підприємства. Який? Читайте тут >>

 

Працівник недбало ставиться до виконання своїх трудових обов’язків. Чи може роботодавець утримати з його зарплати певну суму як штраф за це?

Жодних штрафів за невиконання трудових обов’язків КЗпП не передбачає. Натомість за такі порушення працівник несе дисциплінарну та матеріальну відповідальність. Докладніше >> 

 

Працівника звільнили за прогули. В день звільнення його не було на робочому місці. Зарплату на підприємстві видають готівкою з каси,  тому розрахунок у день звільнення з працівником здійснено не було. Чи є це порушенням?

Це не є порушенням з боку роботодавця. Відповідно жодних санкцій за це не буде. Детальніше про це>>>

 

Розрахунок із працівником відбувся неповністю через помилку відповідальної посадової особи. Що загрожує працедавцю у такому випадку?   

Є два варіанти розвитку ситуації - все залежить від того, чи продовжує працівник працювати на підприємстві, чи вже звільнився. Більше читайте тут>>>

 

Поради для працівників

У листі від 12.08.2015 р. №06/01-26/1025 Федерація профспілок України (далі – ФПУ) давала поради працівникам, права яких з оплати праці було порушено. Алгоритм дій надавався для двох ситуацій: коли працівник перебуває у трудових відносинах із роботодавцем-порушником і коли працівник вже звільнився, але при звільненні остаточний розрахунок з ним з оплати праці не було проведено. 

 

Працівник працює у роботодавця, який порушує строки виплати зарплати

Коли можна звертатися до суду?  У разi затримки виплати заробiтної плати працiвник має право звертатися до суду за захистом своїх прав з позовною заявою (завантажити зразок 1). Нагадаємо, що у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком (частина друга статті 233 КЗпП). 

До якого суду звертатися? Трудові спори підлягають безпосередньому розгляду в районних, районних у мiстi, мiських чи мiськрайонних судах (статтi 231232 КЗпП).

Звертатися можна до суду не тільки за місцезнаходженням  роботодавця, а за місцем власної реєстрації (прописки) працівника. Таким чином, при зверненнi працiвника до суду для вирiшення трудового спору вiн має право обрати суд, у якому розглядатиметься справа. 

Пільги щодо сплати судового збору. При зверненнi до суду з позовами про стягнення заборгованостi iз заробiтної плати позивачi звiльняються вiд сплати судового збору (стаття 5 Закону України «Про судовий збiр»).

 

Працівник звільнився, але роботодавець не розрахувався з ним щодо зарплати

Коли можна звертатися до суду? У разi, якщо працiвника було звiльнено, а повного розрахунку з ним не проведено, виникає необхiднiсть у захистi своїх трудових прав у судi (завантажити зразок 2).

Також працiвник має право на отримання середнього заробiтку за час затримки розрахунку (стаття 117 КЗпП України). 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»