• Посилання скопійовано

Хто розробляє інструкції з охорони праці на підприємстві

Інструкції з охорони праці згідно штатного розпису та видів виконуваних робіт на підприємстві розробляє і затверджує роботодавець

Хто розробляє інструкції з охорони праці на підприємстві

Управління Держпраці у Хмельницькій області нагадує про обов’язок роботодавця створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Для цього роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці, у т.ч. розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони праці, що діють у межах підприємства та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, на будмайданчиках, робочих місцях тощо.

Інструкції, що діють на підприємстві, розробляються на основі чинних державних міжгалузевих і галузевих нормативних актів з охорони праці, примірних інструкцій та технологічної документації підприємства з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств.

Тож розроблення відповідних інструкцій має свою специфіку та особливості, притаманні окремому підприємству. Оскільки саме роботодавець відповідає за організацію розробки таких нормативів, застосування/врахуванням збірника інструкцій з охорони праці на своєму підприємстві — виключна компетенція роботодавця.

Роботодавець розробляє і затверджує інструкції з охорони праці згідно штатного розпису та видів виконуваних робіт на підприємстві, забезпечує безкоштовно працівників інструкціями в достатній кількості.

Згідно діючих на підприємстві інструкцій з охорони праці проводиться інструктаж. Запис про проведення інструктажу робиться в журналах реєстрації інструктажів - вступного та на робочому місці. За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

 

Від редакції: Роботодавець має забезпечувати функціонування системи управління охороною праці щодо охорони праці відповідно до ст. 13 Закону про охорону праці. 

При цьому цією ж ст. Закону встановлено, що роботодавець несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

Коли роботодавець може бути притягнутий до відповідальності та які штрафні санкції очікують на нього у разі порушення норм законодавства з охорони праці?

Відповідно до ст. 43 Закону про охорону праці за порушення законодавства про охорону праці та невиконання приписів (розпоряджень) посадових осіб органів виконавчої влади з нагляду за охороною праці юридичні та фізичні особи, які відповідно до законодавства використовують найману працю, притягаються органами виконавчої влади з нагляду за охороною праці до сплати штрафу в порядку, встановленому законом.

Зверніть увагу! Сплата штрафу не звільняє юридичну або фізичну особу, яка відповідно до законодавства використовує найману працю, від усунення виявлених порушень у визначені строки.

Максимальний розмір штрафу не може перевищувати 5% середньомісячного фонду заробітної плати за попередній рік відповдіного роботодавця.

За порушення вимог щодо фінансування охорони праці юридична чи фізична особа, яка відповідно до законодавства використовує найману працю, сплачує штраф із розрахунку 25% від різниці між розрахунковою мінімальною сумою витрат на охорону праці у звітному періоді та фактичною сумою цих витрат за такий період.

Несплата або неповна сплата штрафу тягне за собою нарахування пені на несплачену суму штрафу (його частини) з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, що діяла в період такої несплати, за кожен день прострочення.

Кошти від застосування штрафних санкцій до юридичних чи фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, посадових осіб і працівників, визначених цією статтею, зараховуються до держбюджету.

При цьому посадових осіб і працівників за порушення законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці може бути притягнуто до адміністративної відповідальності відповдіно до КпАПУ.

За ст. 41 КпАПУ порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, крім порушення встановленого порядку повідомлення центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, про нещасний випадок на виробництві, тягне за собою накладення штрафу:

  • на працівників від 4 до 10 нмдг (від 68 до 170 грн);
  • на посадових осіб підприємств та фізосіб-підприємців - від 20 до 40 нмдг (від 340 до 680грн).

Усі новини на тему >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»