• Посилання скопійовано

Звільнення за власним бажанням у разі перебування на лікарняному або у відпустці: консультує Мінсоцполітики

Звiльнення працiвника за власним бажанням у перiод тимчасової непрацездатностi або вiдпустки чинним законодавством не заборонене

Звільнення за власним бажанням у разі перебування на лікарняному або у відпустці: консультує Мінсоцполітики

Джерело: http://dominanta.in.ua

Акценти консультації, яку подано нижче:

1) Працiвник має право подати заяву про звiльнення за власним бажанням як у перiод виконання ним трудових (посадових) обов'язкiв, так i в перiод своєї вiдсутностi на роботi (вiдпустка, тимчасова непрацездатнiсть).

Таким чином, звiльнення працiвника за власним бажанням у перiод тимчасової непрацездатностi або вiдпустки чинним законодавством не заборонене.

2)    Якщо працiвник скористався правом на вiдкликання заяви про звiльнення за власним бажанням в останнiй день вiдпустки в межах попередження про звiльнення, навiть якщо йому в останнiй робочий день було видано трудову книжку та проведено з ним розрахунок, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний скасувати такий наказ (розпорядження) та виправити запис про звiльнення у трудовiй книжцi працiвника в установленому порядку.

****

КОНСУЛЬТУЄ МIНIСТЕРСТВО СОЦIАЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

Юридичний департамент

Щодо звiльнення працiвника власним бажанням

ПИТАННЯЧи може власник або уповноважений ним орган звiльнити працiвника за його власним бажанням у перiод тимчасової непрацездатностi або вiдпустки?

Якi дiї власника або уповноваженого ним органу, якщо перiод хвороби (тимчасової непрацездатностi) бiльш як двотижневий строк попередження про звiльнення?

Чи може працiвник вiдкликати заяву про звiльнення за власним бажанням в останнiй день вiдпустки?

ВIДПОВIДЬ: За частиною 1 ст. 38 КЗпП працiвник має право розiрвати трудовий договiр, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижнi.

Читайте також: Двотижневе відпрацювання перед звільненням - обов'язкове?

Письмова заява, яка подається до адмiнiстрацiї пiдприємства, установи, органiзацiї в установленому порядку, буде пiдтверджувати факт попередження працiвником власника або уповноваженого ним органу.

Працiвник має право подати заяву про звiльнення за власним бажанням як у перiод виконання ним трудових (посадових) обов'язкiв, так i в перiод своєї вiдсутностi на роботi (вiдпустка, тимчасова непрацездатнiсть).

Якщо працiвник пiсля написання заяви про звiльнення за власним бажанням захворiв i перiод тимчасової непрацездатностi виходить поза межi двотижневого строку попередження про звiльнення за власним бажанням, то власник або уповноважений ним орган може звiльнити такого працiвника.

Слiд зазначити, що перiод хвороби працiвника пiдтверджується листком непрацездатностi.

Також працiвник має право на звiльнення за власним бажанням у перiод вiдпустки. Про це вiн повинен повiдомити власника або уповноважений ним орган. Звiльнити працiвника законодавство в такому випадку не забороняє.

Заборона на звiльнення працiвника в перiод його тимчасової непрацездатностi, а також у перiод перебування працiвника у вiдпустцi стосується виключно випадкiв, коли звiльнення провадиться з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу (ч. 3 ст. 40 КЗпП).

Таким чином, звiльнення працiвника за власним бажанням у перiод тимчасової непрацездатностi або вiдпустки чинним законодавством не заборонене.

На пiдставi ст. 38 КЗпП працiвник має право повернутися на роботу та вiдкликати заяву про звiльнення лише впродовж строку попередження (два тижнi).

Ураховуючи, що термiн вiдпустки становить, як правило, 24 календарних днi, працiвник має право вiдкликати подану заяву про звiльнення лише впродовж 14 днiв.

Якщо 14-денний строк закiнчився i працiвник не вiдкликав подану ним заяву про звiльнення, вiн утрачає право на повернення до роботи пiсля закiнчення строку вiдпустки.

Якщо працiвник скористався правом на вiдкликання заяви про звiльнення за власним бажанням в останнiй день вiдпустки в межах попередження про звiльнення, навiть якщо йому в останнiй робочий день було видано трудову книжку та проведено з ним розрахунок, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний скасувати такий наказ (розпорядження) та виправити запис про звiльнення у трудовiй книжцi працiвника в установленому порядку.

Головний спецiалiст, Iгор БИЦЬ

"Праця i зарплата" №29 (993), 03 серпня 2016 р.

Читайте також: Звільнення за власним бажанням - в деталях від Держпраці

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»