• Посилання скопійовано

Компенсація за невикористані щорічні відпустки: що з ЄСВ?

Чи є базою нарахування ЄСВ компенсація, нарахована роботодавцем працівнику, за невикористані щорічні відпустки (основну та додаткову)? Консультує ДФС

Компенсація за невикористані щорічні відпустки: що з ЄСВ?

Податківці в інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР" (категорія 301.03) насамперед нагадали, що базою нарахування ЄСВ роботодавцями є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці. 

Суми грошових компенсацій за невикористані щорічні (основну та додаткову) відпустки, нараховані роботодавцем працівнику у місяці звільнення, є базою нарахування ЄСВ.

Після звільнення працівника підприємство не несе обов’язку страхувальника, а відповідно і платника страхових внесків.

Отже,  у разі нарахування роботодавцем сум компенсацій працівнику після його звільнення ЄСВ на такі суми не нараховується та, відповідно і не сплачується.

 

Від редакції: Нагадаємо, що суми грошових компенсацій у разі невикористаних щорічних (основної та додаткових) відпусток є платою за невідпрацьований час (пп. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати). Саме тому на зазначені суми компенсацій, які виплачується звільненим особам вже після їх звільнення, ЄСВ не нараховується.

Про нюанси донарахування індексації звільненим працівникам та ЄСВ на неї читайте тут>>> 

Чи можлива компенсація за відпустку без звільнення? Читайте тут >>

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»