• Посилання скопійовано

Нова ставка єдиного податку застосовується з місяця подання заяви про зміну госпдіяльності

З якого звітного (податкового) періоду єдинник І або ІІ групи повинен сплачувати єдиний податок за новою ставкою у разі зміни місця провадження та/або виду госпдіяльності?, - роз'яснює ДФС

Нова ставка єдиного податку застосовується з місяця подання заяви про зміну госпдіяльності

Податківці в  ЗІР (категорія 107.05) нагадують, що фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду госпдіяльності, з розрахунку на календарний місяць:
- для І групи платників єдиного податку - у межах до 10 % розміру мінімальної заробітної плати;
-  для ІІ групи платників єдиного податку - у межах до 20 % розміру мінімальної заробітної плати.

У разі здійснення єдинниками І і ІІ груп кількох видів госпдіяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів госпдіяльності.  Максимальний розмір ставки єдиного податку застосовується і в разі здійснення такими єдинниками госпдіяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад.

При зміні податкової адреси госпсуб’єкта, місця провадження госпдіяльності, видів госпдіяльності заява про внесення змін до реєстру платників єдиного податку подається єдинником І і ІІ груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.
 У разі зміни місця провадження господарської діяльності, обраних фізособою – підприємцем І і ІІ груп видів госпдіяльності зміни до реєстру платників єдиного податку вносяться в день подання платником відповідної заяви (п. 299.8 ПКУ).
Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку І і ІІ груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку.

На підставі зазначених вище норм ПКУ податківці у своєму розясненні зробили такий висновок:  нова ставка єдиного податку застосовується починаючи з місяця, у якому подано заяву про відповідні зміни.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»