• Посилання скопійовано

Законодавством не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності

Чи можливо тимчасово припинити підприємницьку діяльність (наприклад, у зв'язку з декретною відпусткою, хворобою, виїздом за кордон тощо)? Відповідають фахівці ДФСУ

Законодавством не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності

В інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР" (категорія 119.07) податківці відповіли, що Порядок проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця визначено Законом України від 15 травня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Законом № 755 та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності.

Водночас нагадаємо, що відповідно до п. 295.5 ПКУ, підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік:

 - на час відпустки,

 - за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

При цьому п. 295.2 ПКУ встановлено, що нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами також на підставі заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Тож з огляду на ці норми ПКУ, за час відпустки, хвороби платники 1 та 2 групи, за винятком тих платників єдиного податку, які здійснили сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), мають сплачувати авансові внески з єдиного податку. Про це ми також писали тут >>>

Припинення  провадження господарської діяльності п. 295.8 ПКУ передбачено тільки у разі відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з припиненням провадження господарської діяльності або анульовання реєстрації за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Що стосується ЄСВ, то за час відпустки або лікарняного єдинники мають сплачувати ЄСВ в обов'язковому порядку, оскільки вони залишаються  платниками єдиного податку і на них поширюється норма щодо сплати ЄСВ незалежно від факту отримання доходів. Додатково див. лист ПФУ від 02.04.2012 р. №7619/03-30.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Держрегулювання/Підприємництво

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Підприємництво»