• Посилання скопійовано

Доля земельного податку у орендодавця – платника єдиного податку

Про сплату земельного податку за ділянку під нерухомістю, що надається в оренду, податківці писали немало і роз’яснення їх були суперечливими. Але зараз, здається, їх точка зору змінилася на користь орендодавців-"єдинників"

Доля земельного податку у орендодавця – платника єдиного податку

Відомо, що за нормами пп. 4  п. 297.1 ПКУ, "єдинники" земельний податок не сплачують. Винятком є земельні ділянки, які не використовуються: 

  • платниками єдиного податку I-III груп у господарській діяльності,
  • платниками єдиного податку IV групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. 

Але, якщо із IV групою усе було більш-менш зрозуміло (оренда не є одним із різновидів сільськогосподарського товаровиробництва, тож, пільг за такою земельною ділянкою немає), із I-III групами не все так однозначно. Адже, господарська діяльність – це діяльність спрямована на отримання доходу (пп. 14.1.36 ПКУ). А вона у платників I-III груп може бути досить різноманітною. 

І якщо платник єдиного податку надає у оренду нерухомість, за нормами ЦКУ, земельна ділянка, на якій така нерухомість розташована, автоматично переходить у користування орендаря. Окремий договір оренди такої земельної ділянки за законом не оформлюється (принаймні, якщо вона належить орендодавцю).  

Втім, досить тривалий час податківці наполягали, що для доведення факту використання земельної ділянки у господарській діяльності, орендодавці-"єдинники" мають оформлювати окремі договори про користування (оренду) і такої земельної ділянки. І звісно, таке користування повинно передбачати окрему плату (інакше як можна говорити про те, що ця земельна ділянка приносить дохід?). 

Такий підхід податківців суперечив чинному законодавству, і, здається, вони нарешті це зрозуміли. Тож, заспокоїмо орендодавців – користування земельною ділянкою під орендованою нерухомістю оформлювати окремо більше не вимагається! 

У листі від 19.08.2016 р. №309  ДФС у Закарпатській області зазначила: «якщо надання в оренду нерухомого майна є основним або одним із видів діяльності фізичної особи – платника єдиного податку, яка набула право власності або користування земельною ділянкою та є власником будівель, споруд (їх частин), розташованих на такій земельній ділянці, то такий платник звільняється від сплати земельного податку за земельну ділянку під таким майном за умови, що надання в оренду нерухомого майна здійснюється на підставі укладеного відповідно до законодавства цивільно-правового договору».

Не дивлячись на те, що це роз’яснення прописане для фізособи – платника єдиного податку II групи, вважаємо, що його можуть використовувати і платники єдиного податку III групи, зокрема, і юрособи. Оскільки норми п. 297.1 ПКУ, роз’яснення щодо яких міститься у коментованому листі, поширюються і на них. 

Новини на тему:

Юрособа-єдинник повинен платити земельний податок за ділянку під будівлею, наданою в оренду;

Юрособа на III групі єдиного податку може бути звільнена від сплати земельного податку.

Аналітика від Дт-Кт: Земельний податок залежно від групи єдиного податку

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»