• Посилання скопійовано

У чому різниця між надзвичайним станом та ситуацією: пояснює НБУ

НБУ роз'яснив різницю між надзвичайною ситуацією та надзвичайним станом для банків

У чому різниця між надзвичайним станом та ситуацією: пояснює НБУ

Національний банк України на своїй сторінці у facebook пояснив практичну різницю між двома правовими режимами.

Забігаючи наперед, просто скажемо: надзвичайна ситуація – режим набагато більш «лайтовий» та значно менш впливаючий на права та свободи українців.

Отже, розбираємося разом.

 

Що це таке?

Надзвичайна ситуація: спеціальний тимчасовий правовий режим, який запроваджується на регіональному (локальному) рівні. Наразі діє в трьох областях – Київській, Житомирській та Чернівецькій.

Надзвичайний стан: спеціальний обмежувальний режим функціонування держави. Він тимчасовий, може поширюватися на декілька регіонів або навіть на всю територію країни.

 

Що передбачає?

Надзвичайна ситуація: влада, передусім служби цивільного захисту, працюватиме посиленно у спеціальному режимі, для подолання катаклізму, епідемії чи іншої надзвичайної ситуації. Влада має організувати регулярне сповіщення українців про події, пов’язані з ситуацією, локалізувати проблему, допомагати потерпілим, а за потреби – провести евакуацію жителів. Пряме втручання держави в управління приватними компаніями чи обмеження прав та свобод українців не передбачається.

Надзвичайний стан: у цей період держава може напряму управляти як державними, так і усіма приватними компаніями фактично у «ручному режимі», а права і свободи українців можуть бути значно обмежені.

Тут тобі потенційно і комендантська година, і наказ не залишати домівок без вагомих причин, і обмеження свободи пересування країною, і перепрофілювання компанії на випуск необхідної для країни продукції чи послуги, і примусове відчуження або вилучення майна у громадян та бізнесу. Якщо коротко, будь-які інші рішення, які допоможуть зберегти життя громадян та протистояти виклику у державі загалом.

Такий режим уже зараз діє в низці країн: Італії, Словаччині, Чехії, Ісландії, Естонії, Іспанії, Румунії, Сербії, Латвії, Болгарії, Швейцарії, Казахстані та США.

 

Хто ухвалює рішення про це?

Надзвичайна ситуація: місцева влада.

Надзвичайний стан: Президент видає указ, який має ухвалити Верховна Рада, при чому протягом двох днів з моменту звернення Президента.

 

Чому та навіщо вводиться?

Надзвичайна ситуація: вводиться більше для активізації зусиль державної влади мінімізації локальної проблеми на рівні села, міста, району або області.

Надзвичайний стан: вводиться, щоб фактично протистояти загрозі існуванню держави чи її громадян, у критичній ситуації.

Закликаємо бути пильними, дослухатися до здорового глузду, а у нашому з вами випадку ще і до рекомендацій ВООЗ, МОЗ та Центру громадського здоров’я України, органів місцевої влади.

***

Всі новини на тему коронавірусу дивиться за посиланням>>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»