• Посилання скопійовано

Комітет з питань інтеграції України до ЄС «за» введення податку на виведений капітал

Комітет з питань інтеграції України до ЄС підтримав законопроекти щодо запровадження податку на виведений капітал та зниження привабливості використання офшорних компаній

Комітет з питань інтеграції України до ЄС «за» введення податку на виведений капітал

Верховна Рада розповідає, що Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом на своєму засіданні розглянув проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження податку на виведений капітал та імплементації стандартів протидії розмиванню податкової бази та виведення прибутку за кордон» (№1185), яким передбачається заміна з 1 січня 2021 року податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал.

На думку авторів, прийняття законопроекту сприятиме імплементації в Україні Плану дій BEPS, спрощенню ведення бізнесу та податкового адміністрування, зменшенню адміністративного тиску на платників податків з боку контролюючих органів, спрямуванню прибутку підприємств на розвиток і техніко-технологічне оновлення вітчизняного виробництва, створенню умов для детінізації економіки та стимулів до нарощування інвестиційної активності, що в цілому забезпечить оздоровлення та посилення конкурентоспроможності економіки України.

Члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти даний проект Закону у першому читанні, а також направити дане рішення Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, визначеному головним із підготовки законопроекту.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про податковий суверенітет України та офшорні компанії» (№1181), головним зі підготовки якого є Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики.

Проектом пропонується ряд заходів, які з одного боку адміністративно та фіскально знизять привабливість використання послуг офшорних компаній, а з іншого – зменшать економічні мотивації для такого використання. Зокрема, для зниження привабливості використання офшорних компаній проект запроваджує офшорне мито.

Прогнозується, що запровадження норм законопроекту сприятиме зростанню легального номінального ВВП України приблизно на 10%, отже легальні доходи Зведеного бюджету зростуть мінімум на 137 мільярдів гривень.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні.

Також члени Комітету рекомендували прийняти у першому читанні пов’язаний із попереднім законопроектом проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про податковий суверенітет України та офшорні компанії» (№1179).

На засіданні були розглянуті та підтримані для ухвалення у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства щодо вдосконалення процедур банкрутства державних підприємств оборонно-промислового комплексу» (№2786) та альтернативний до нього №2786-1. Головним із підготовки даних законопроектів визначено Комітет з питань економічного розвитку.

Проекти мають на меті забезпечення належної керованості державних підприємств та акціонерних товариств оборонно-промислового комплексу, у статутному капіталі яких розмір корпоративних прав держави перевищує 50% та повноваження з управління корпоративними правами держави щодо яких здійснює Державний концерн «Укроборонпром». Зокрема, прописуються процедури банкрутства та санації таких підприємств.

Комітет розглянув у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України, Закону України «Про гуманітарну допомогу» (щодо звільнення від сплати митних платежів транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення, які надійшли у якості гуманітарної допомоги для забезпечення соціально-економічних потреб територіальних громад в Україні)» (№2475) і рекомендував Верховній Раді прийняти його у першому читанні за основу. Дане рішення буде направлене головному Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Проект пропонує звільнити від оподаткування митом гуманітарну допомогу, яка надається у вигляді транспортних засобів, які можуть бути використані або переобладнані для задоволення соціально-економічних потреб села, селища та міста відповідним комунальним підприємством.

Окрім того, на засіданні Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом був розглянутий проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження європейських принципів модернізації української промисловості» (№2464) і визнаний таким, що не відповідає зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву ЄС, а саме: Директиві 2004/35/ЄС та Директиві 2011/92/ЄС.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»