• Посилання скопійовано

Нацбанк знову знизив облікову ставку - до 14%

Правління НБУ прийняло рішення про зниження облікової ставки з 15% до 14% річних з 28 жовтня 2016 року року

Нацбанк знову знизив облікову ставку - до 14%

Про це повідомляє прес-служба НБУ (Рішення Правління НБУ від 27.10.2016 р. №372-рш "Про розмір облікової ставки").

В Нацбанку пояснюють, що подальше пом’якшення монетарної політики обумовлено зниженням ризиків для цінової стабільності та узгоджується з необхідністю досягнення цілей щодо інфляції у 2017-2018 рр. 

Нагадаємо, що облікова ставка востаннє була змінена місяць тому -  16 вересня 2016 року. Тоді Нацбанк знизив розмір ставки з 15,5% до 15%. А загалом, протягом цього року, облікова ставка знижувалась уже шість разів - з 19% і до 14%.

Нагадуємо, що облікова ставка НБУ застосовується в оподаткуванні, договірних відносинах, при нарахуванні пені за заниження податкових зобов'язань та в інших випадках, передбачених законодавством, а також при порушенні договірних відносин, якщо це передбачено відповідним договором.

Так, при самостійному виявленні платником податків заниження суми податкового зобов'язання пеня нараховується на суму і за весь період заниження з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження, на підставі абз. 2 п. 129.4 ПКУ. 

Нарахування пені на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством терміни здійснюється відповідно до Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби.

Розміри облікових ставок за попередні періоди можна подивитися в довіднику на порталі ДК>>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»