• Посилання скопійовано

Як роботодавцям відкоригувати подані заяви-розрахунки?

Автоматизована перевірка лікарняних сигналізує про факт помилок, однак виправити їх можливо лише вручну у тісній взаємодії фахівця ФСС та роботодавця

Як роботодавцям відкоригувати подані заяви-розрахунки?

Щодня до Фонду соціального страхування України надходить на оплату 21,4 тисячі лікарняних на загальну суму близько 70 мільйонів гривень – вони містяться в понад 4 тисячах заявах-розрахунках, які роботодавці формують за лікарняними працівників і подають до ФССУ.

І хоча запровадження електронних лікарняних дозволило автоматизувати процес отримання допомог для працівників (українцям тепер не потрібно передавати свій лікарняний чи інші паперові документи, усе вже є в системі!), сам по собі е-лікарняний не містить фінансових даних. Тож для оплати все ще потребує додаткового опрацювання з боку роботодавця і пильного контролю фахівців Фонду соціального страхування України з подальшою верифікацією.

Навіть досвідчені бухгалтери подекуди припускаються помилок при розрахунку – 30% заяв-розрахунків, що надходять до Фонду, містять помилки. Вони впливають на розмір допомоги та можуть призвести до надмірних видатків, тож фахівці ФССУ щоденно перевіряють тисячі лікарняних, аби всі працівники отримали справедливі виплати, а система соціального страхування працювала ефективно.

Автоматизована перевірка лікарняних сигналізує про факт наявності помилок, однак виправити їх можливо лише вручну у тісній взаємодії фахівця Фонду соціального страхування України та роботодавця – працівники Фонду знають усіх своїх страхувальників і тримають із ними постійний зв’язок.

Розрахунково, робота фахівців ФССУ з перевірки та виправлення помилок у заявах дозволяє упередити необґрунтовані та надмірні видатки з бюджету Фонду на від 3 до 6 мільярдів гривень щороку.

У інфографіці розповідаємо, які саме етапи проходить е-лікарняний, перш ніж за ним фінансується допомога, як проходить перевірка фахівцями Фонду та верифікація кожної виплати.

Завантажити інфографіку у високій якості.

Читайте також:

Коли е-лікарняні стають підставою для нарахування матзабезпечення?

Як заповнювати заяву-розрахунок на е-лікарняні: зразок від ФСС

Е-лікарняний не змінив свій статус зі «закритий» на «готово до сплати»: які наслідки для розрахунку?

Е-лікарняні під час війни можна оплачувати без зміни статусу на «готовий до сплати»

 

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»