• Посилання скопійовано

Перевірки використання компенсацій на відновлення пошкодженого майна: як проводитимуть?

КМУ оновив порядок надання компенсації на відновлення пошкодженого через РФ майна, який передбачає перевірку використання коштів, передбачених на купівлю будівельних матеріалів, та зобов’язання не проводити ремонти у вихідні

Перевірки використання компенсацій на відновлення пошкодженого майна: як проводитимуть?
Кабінет Міністрів оновив порядок надання компенсації на відновлення пошкодженого через РФ майна, який передбачає перевірку використання коштів, передбачених на купівлю будівельних матеріалів, та зобов’язання не проводити ремонти у вихідні. Повідомила Судово-юридична газета.
Кабінет Міністрів оновив порядок надання компенсанції на відновлення пошкодженого через РФ майна  в рамках «єВідновлення». Тепер на виділення грошей на ремонти та купівлю будівельних матеріалів, ймовірно, впливатимуть представники міжнародних, зокрема антикорупційних організацій, а використання коштів посиленно перевірятимуть. Отримувач же компенсації бере на себе зобов’язання не проводити ремонтні роботи у вихідні дні та до 8.00 ранку та після 21.00 у робочі дні.

Антикорупціонери розподілять і другий шанс для скаржників. Вирішувати, кому виплачувати компесації на ремонти пошкодженого майна через агресію РФ, будуть комісії, які утворюють виконкоми відповідних місцевих рад, військові чи військово-цивільні адміністрації.

До складу комісій входять представники від уповноваженого органу (місцевих рад чи військових адміністрацій) та громадськості. Кількість представників від громадськості не може бути меншою однієї третини загального складу комісії.

При цьому кандидатури від громадськості можуть висуватися міжнародними та громадськими організаціями, в тому числі антикорупційними, а в селах та селищах — також фізичними особами. Отже, дуже ймовірно, що до складу зазначених комісій увійдуть представники міжнародних організацій.

Максимальний розмір компенсації на відновлення пошкодженого майназгідно з документом, становить 200 тисяч гривень.

Рішення комісії подається на затвердження відповідному органу місцевого самоврядування чи військовій адміністрації. Особа, яка претендує на компенсацію, в разі незгоди має право подати заперечення на рішення комісії. До заперечення/скарги заявник має право подавати пояснення, фотофіксації, висновки від третіх осіб.

Своєю чергою, комісія протягом 5 днів з дня завершення строку на подання заперечень має ухвалити одне з таких рішень: затвердити рішення комісії про надання/відмову у наданні компенсації;

надіслати заяву на повторний розгляд комісією. Рішення комісії може бути оскаржене у судовому порядку.

При цьому визначено, що претенденти на компенсаціюякимна їхню думку, було безпідставно відмовлено в отриманні грошей на ремонт, отримають другий шанс. Документом передбачено проведення вибіркового моніторингу заяв на компенсації за пошкоджене майно. Перевірятиме заяви група підтримки «єВідновлення» - дорадчий орган при Міністерстві розвитку громад відновлення і інфраструктури.

Бан на ремонти після 21.00 Згідно з оновленим порядком закріплено зобов’язання отримувача компенсації не проводити ремонтні роботи до восьмої години ранку та після 21.00 у робочі та  у вихідні дні. Відповідне зобов’язання претендент бере на себе, подаючи заяву про отримання компенсації. Крім цього, потенційний отримувач 200 тисяч на ремонт зобов’язується використовувати їх на купівлю будівельних матеріалів для виконання ремонтних робіт.

Також отримувач компенсації, подаючи заяву про її отримання, бере на себе зобов’язання подати відповідне повідомлення через додаток «Дія», а також сприяти верифікації цільового використання коштів на купівлю будівельних матеріалів та ремонт.

Сама верифікація проводиться комісією, яка вирішувала питання про виділення компенсації та передбачає вибіркову перевірку не менше ніж 5% осіб, які отримали компенсацію протягом останніх 30 днів. У межах верифікації перевіряється відповідність фактично проведених робіт та/або придбаних товарів будівельної продукції за кожним видом ремонтних робіт. Верифікація здійснюється з обов’язковим комісійним обстеженням об’єкта, на якому проводилися ремонтні роботи.

Результати верифікації вносяться до акта про проведення верифікації. У разі неможливості перевірити виконані роботи через незалежні обставини (внаслідок руйнування майна) робиться відповідна позначка.

Результати верифікації можуть бути оскаржені до комісії. При цьому порядок не передбачає зобов’язання для отримувачів компенсації повертати гроші в разі провалу верифікації.

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»