• Посилання скопійовано

Як здійснюється аналітична діяльність БЕБ: підсумки зустрічі з бізнесом

Для посилення аналітичної складової роботи БЕБ потребує більше даних для виявлення та оцінки ризиків. Це можуть бути дані як від держорганів, так і від бізнесу. До того ж у БЕБ хочуть зробити обов’язковим реагування на інформаційно-рекомендаційний лист

Як здійснюється аналітична діяльність БЕБ: підсумки зустрічі з бізнесом

3 квітня відбулася зустріч членських компаній Європейської Бізнес Асоціації з Андрієм Пащуком, в.о. Директора Бюро економічної безпеки України, та його командою. Учасники зустрічі мали можливість дізнатися про поточні завдання та пріоритети Бюро, обговорити найбільш актуальні питання взаємодії з бізнесом.

Наразі Бюро працює у площині чотирьох законів – власне Закону про БЕБ, Закону про оперативно-розшукову діяльність, Закону про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю та Кримінального процесуального кодексу України. Ці закони визначають функціонал роботи Бюро, який на сьогодні охоплює як аналітичну, так і оперативно-розшукову складову та досудове розслідування.

Найбільш поширеним інструментом, який використовує БЕБ в аналітичній діяльності, є інформаційно-рекомендаційний лист до контролюючих органів / регуляторів, у випадку якщо виявлено певний ризик, якому можна запобігти. Якщо ж певні наслідки вже настали, то Бюро переходить до використання інструментів у кримінально-процесуальній площині.

Для посилення аналітичної складової роботи БЕБ потребує більше даних для вчасного виявлення та оцінки ризиків. Це можуть бути дані як від державних органів, так і від бізнесу. До того ж у БЕБ хочуть зробити обов’язковим реагування на інформаційно-рекомендаційний лист (аналітичні довідки), щоб більше справ вирішувалось саме на аналітичному етапі.

На думку керівництва БЕБ, підвищення ефективності діяльності БЕБ наразі стримує нестача персоналу, недофінансованість та відсутність широких регіональних представництв. Часом для роботи над складними кейсами БЕБ залучає до співпраці оперативні підрозділи СБУ.

Бізнес мав можливість висловити свої зауваження до непродуктивної роботи БЕБ у сфері боротьби з нелегальним ринком підакцизної продукції, озвучити проблемні кейси у взаємодії з БЕБ, а також озвучив деякі пропозиції у контексті неконтрольованого відкриття розслідувань економічних злочинів та умисного затягування часу на закриття хибних підозр. Зокрема, компанії зазначають, що під час розслідування компанія може зіткнутися з арештом рахунків та вилученням оргтехніки що може привести до блокування діяльності підприємства в цей час. У зв’язку з цим бізнес пропонує не блокувати рахунки, які стосуються оплати податків, заробітних плат, комунальних платежів тощо. Також бізнес звернув увагу, що часто сума застави назначається неспівмірною до гіпотетичного порушення. Враховуючи, що економічні розслідування можуть тривати досить довго, бізнес наполягає на тому, щоб компанії мали можливість продовжувати працювати на той час, доки триває ця процедура.

Зі свого боку керівництво Бюро запевнило учасників зустрічі, що всі пропозиції та зауваження будуть враховані, та запропонувало створити робочу групу для подальшого діалогу та напрацювання конструктивних рішень з питань, що найбільше турбують бізнес спільноту.

Також учасники зустрічі мали можливість обговорити деякі питання криміналізації контрабанди, перевірок та затримок товарів на митниці, проблему ввезення та реалізації заборонених, неенергоефективних котлів та захисту прав інтелектуальної власності тощо.

Ми вдячні пану Пащуку та його команді за увагу до питань бізнесу та можливість діалогу!

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»