• Посилання скопійовано

Як сертифікат про форс-мажор допомагає у спорах: судова практика

Суди вважають, що сертифікат ТПП має бути отриманий у строк, встановлений у договорі. Треба також мати докази того, що саме форс-мажор робить неможливим виконання зобов’язання за договором (знищення активів, припинення госпдіяльності тощо)

Як сертифікат про форс-мажор допомагає у спорах: судова практика

Коментар до Постанови ВС від 13.12.2023 у справі №922/193/23

Кращий спосіб показати, як сертифікат від ТПП про форс-мажор допомагає у вирішенні спору, це розглянути такий спір на практиці. Цього разу йшлося про одностороннє розірвання договору - постачальник відмовився виконувати свої зобов’язання, посилаючись на війну. 

 

Зміст справи

У 2021 році між ТОВ «Т» (покупець) та ТОВ «А» (постачальник) було укладено договір постачання, за умовами якого сторони домовилися, що постачання сільгосптехніки відбудеться до 28.02.2022. Згодом, у січні 2022 р., сторони підписали додаткову угоду, якою змінили строки постачання сільгосптехніки на квітень та червень 2022 р. відповідно.

Проте через військову агресію з боку рф виконати це постачання постачальник не зміг. Адже ТОВ «А» як офіційний дилер іноземного виробника сільгосптехніки в Україні здійснювало свою госпдіяльність у місті Харкові, а також у складі своїх підрозділів на території Харківської та Луганської областей.

Місцем постачання товарів відповідно до Специфікацій та Додаткової угоди були саме сільгосппідприємства на території Харківської області. 

У зв’язку з тим, що починаючи з 24 лютого 2022 року територія, на якій розташовані офіс, основні засоби, виробничі потужності, підрозділи постачальника опинилась у зоні активних воєнних (бойових) дій або в тимчасовій окупації, він не міг ані здійснювати свою госпдіяльність за своїм основним місцезнаходженням, ані у складі своїх підрозділів, як і не міг здійснити постачання на адреси, вказані у специфікаціях та додатковій угоді.

На підтвердження викладених обставин постачальник надав докази:

  • наказ від 24.02.2022 про призупинення госпдіяльності підприємства та його служб невідокремлених структурних підрозділів на територіях м. Харкова, Харківської і Луганської областей; 
  • наказ від 24.03.2022 про призупинення дії трудових договорів з працівниками тощо.

Коли стало зрозуміло, що зобов’язання з постачання товару за договором були не виконані виключно внаслідок форс-мажорних обставин, які діяли понад 30 календарних днів (і діятимуть далі), постачальник скористався передбаченим договором правом та розірвав (припинив) договір в односторонньому порядку шляхом надсилання листа від 01.04.2022. І оскільки з розірванням договору зобов’язання сторін припиняються, то будь-які вимоги про зобов’язання виконати зобов’язання в натурі є безпідставними, адже між сторонами договору з дати розірвання договору (15.04.2022) будь-які зобов’язання не існують.

Ця справа зацікавила тим, що на початку повномасштабного вторгнення рф на територію України ми мали лише лист ТПП України від 28.02.2022 №2024/02.0-7.1 про існування форс-мажорних обставин на території України з 24.02.2022. Виконання умов договору з постачання сільгосптехніки з цієї дати стало неможливим, зокрема на території Харківської та Луганської областей, що й призвело до розірвання такого договору. Однак суди не врахували сертифікат ТПП, який був отриманий постачальником лише 21.10.2022 та підтверджував неможливість виконання зобов’язань за договором постачання саме через такий форс-мажор.

 

Умови договору постачання про форс-мажор

В умовах договору постачання було передбачено окремі положення, які доволі зрозуміло та притаманно госпдоговорам в Україні врегульовали питання форс-мажору, зокрема:

  1. у п. 8.1 договору сторони погодили, що сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання своїх зобов’язань за договором у випадку настання обставин непереборної сили, які виникли після укладання договору в результаті обставин надзвичайного характеру, які сторони не могли передбачити та яким не мали можливості запобігти. До форс-мажорних обставин належать обставини, які визначені відповідно до положень ст. 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати України» та які безпосередньо впливають на виконання договору і не можуть бути передбачені сторонами ні за жодних умов;
  2. сторона, яка посилається на дію обставин непереборної сили, зобов’язана у строк, що не перевищує 3 календарних днів з моменту їх настання, у письмовій формі інформувати іншу сторону про настання таких обставин та за власний кошт підтвердити наявність таких обставин довідкою, виданою уповноваженим на це органом (п. 8.2 договору);
  3. за умовами п. 8.3 договору, якщо обставини непереборної сили продовжують діяти більше 30 календарних днів, будь-яка зі сторін має право розірвати договір в односторонньому порядку, письмово повідомивши іншу сторону не менш ніж за 14 календарних днів до дати розірвання.

 

Як засвідчити форс-мажор?

На своєму офіційному сайті ТПП України 15.01.2024 розмістила роз’яснення, в якому зазначила таке.

З метою позбавлення обов’язкового звернення до ТПП України та уповноважених нею регіональних ТПП і підготовки пакету документів у період дії запровадженого воєнного стану на сайті ТПП України 28.02.2022 розміщено загальний офіційний лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажорних обставин. Цей лист особа, яка порушує свої зобов’язання у зв’язку із обставинами, пов’язаними з військовою агресією рф проти України, в період дії запровадженого воєнного стану має право долучити до свого повідомлення про форс-мажорні обставини. Зокрема, для можливості обґрунтованого перенесення строків виконання зобов’язань та вирішення спірних питань мирним шляхом. 

При цьому за потреби сторона, яка порушила свої зобов’язання в період дії форс-мажору, також має право звернутися до ТПП України та уповноважених нею регіональних ТПП за отриманням відповідного Сертифіката за кожним зобов’язанням окремо.

Втім, на думку суду, порядок засвідчення форс-мажорних обставин визначено в Законі про ТПП та деталізовано в розділі 6 Регламенту засвідчення ТПП України та регіональними ТПП форс-мажорних обставин, затв. рішенням президії ТПП України від 15.07.2014 за №40.

Зокрема, в сертифікаті про форс-мажор вказуються дані заявника, сторони за договором (контрактом, угодою тощо), дата його укладення, зобов’язання, що за ним настало чи настане найближчим часом для виконання, його обсяг, термін виконання, місце, час, період настання форс-мажору, що унеможливило його виконання, докази настання таких обставин (п. 6.12 Регламенту).

Водночас відповідно до листа ТПП України від 28.02.2022 визнано форс-мажорною обставиною військову агресію рф проти України, що стало підставою запровадження воєнного стану 24.02.2022. Лист ТПП України від 28.02.2022 не містить (і не може містити) ідентифікуючих ознак конкретного договору, контракту, угоди тощо, виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

Таким чином, лист ТПП України від 28.02.2022 не є сертифікатом у розумінні положення Закону про ТПП. Разом з тим він не є документом, який був виданий за зверненням відповідного суб’єкта, для якого настали певні форс-мажорні обставини, у т.ч. за договором постачання сільгосптехніки у коментованому нами судовому рішенні.

 

Чи завжди допомагає сертифікат?

Як не дивно, але й сертифікат регіональної ТПП від 21.10.2022 також не підтверджує факту наявності обставин форс-мажору за договором постачання.

Хоча у цьому сертифікаті прямо сказано, що він засвідчує тимчасову окупацію Харківської та Луганської області у лютому – квітні 2022 року, наявність активних бойових дій на їх території, що призвело до неможливості виконання обов’язку (зобов’язання) за договором постачання у вказаному періоді 2022 року та в асортименті зі Специфікаціями та строки з додатковою угодою. Період дії форс-мажорних обставин: дата настання – 24.02.2022, дата закінчення – 15.04.2022.

Таким чином, із самого сертифіката стає зрозумілим, що строк дії форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) закінчився 15.04.2022. Тобто фактично датою розірвання договору постачання.

По суті, період дії форс-мажору та офіційного дилера у сертифікаті і став головною проблемою, оскільки:

  • сам по собі факт настання форс-мажору не є безумовною підставою для розірвання договору в односторонньому порядку, а настання певної події, яка обумовлена у договорі як форс-мажорна обставина, автоматично не призводить до таких наслідків, як розірвання договору в односторонньому порядку, звільнення від відповідальності тощо;
  • для настання цих наслідків має бути причинно-наслідковий зв’язок між настанням такої обставини і неможливістю виконати зобов’язання за договором. Отже, заінтересована сторона, що вимагає розірвання договору з цих підстав, має довести, що форс-мажор справді перешкоджає (перешкоджав) виконанню договору.

Натомість ТОВ «А» (постачальник) не надав доказів того, що саме форс-мажор робить неможливим виконання зобов’язання за договором постачання в принципі, як-от знищення техніки тощо, незалежно від тих зусиль та матеріальних витрат, які сторона понесла чи могла понести, а не лише таким, що викликає складнощі або є економічно невигідним. Також не надано будь-яких відомостей про те, що постачальник не здійснював свою госпдіяльність за іншими адресами, у т.ч. у складі своїх підрозділів на території, зокрема, Полтавської області.

Окрім того, потрібно враховувати, що існування форс-мажору звільняє сторону договору саме від відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов’язання, а не від обов’язку виконати це зобов’язання після припинення таких обставин.

І головне: станом на момент надсилання повідомлення про розірвання договору (на 01.04.2022) був відсутній сертифікат регіонального ТПП від 21.10.2022.

 

Що сказав суд

Таким чином, суд першої інстанції дійшов висновку про відсутність правових підстав для визнання розірваним з 15.04.2022 договору постачання сільгосптехніки та зобов’язав постачальника поставити замовлену сільгосптехніку (що планувалася до постачаннея у періоді лютий – квітень 2022 р.). Водночас суд відмовив у стягненні штрафних санкцій за невиконання чи несвоєчасне виконання постачання.

Апеляційна інстанція цілком погодилась з такими висновками.

ВС також вважає їх правильними, проте додає, що потрібно розрізняти вчасне повідомлення сторони про виникнення форс-мажору (яке сторона має зробити у передбачений договором строк) від звернення до ТПП за отриманням сертифіката, яке є можливим лише після порушення виконання зобов’язання. Через це сертифікат ТПП може бути отриманий значно пізніше за дату, коли сторона з’ясувала неможливість виконання договору через вплив форс-мажорних обставин (висновок, викладений у постанові ВС від 31.08.2022 у справі №910/15264/21).

На час надсилання листа 01.04.2022 про розірвання договору зазначені в ньому форс-мажорні обставини тривали 36 діб (з 24.02.2022). Лист було надіслано покупцеві за 15 днів до вказаної у ньому дати розірвання договору, як це передбачено умовами п. 8.3. При цьому ні пунктом 8.3, ні іншими умовами укладеного договору обчислення 30-денного періоду дії обставин непереборної сили (форс-мажору) не ставиться у залежність від моменту (дати) фактичного повідомлення про обставини непереборної сили, про що помилко стверджує скаржник. Пункт 8.3 вказує лише на те, що такі обставини непереборної сили (форс-мажору) повинні тривати більш як 30 днів.

 

Висновки

Отже, можливість реалізувати своє право на одностороннє розірвання договору за наявності форс-мажору в порядку, передбаченому договором, є можливим, зокрема, за таких обставин: 

  1. за наявності форс-мажорних обставин, що підтверджується сертифікатом, отриманим у строк, встановлений у договорі,
  2. у разі їх тривалості більше строку, встановленого договором (у коментованій нами справі – 30 днів з дати їх виникнення або від дати/обставини, встановленої у договорі),
  3. надсилання іншій стороні повідомлення щодо дострокового розірвання договору у встановлений у договорі строк

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»