• Посилання скопійовано

Що подешевшає після скасування імпортного збору

Експерти сходяться на думці, що навіть після скасування додаткового імпортного збору ціни на ввезені в Україну товари знизяться далеко не відразу

Що подешевшає після скасування імпортного збору

Міністерство економічного розвитку і торгівлі протягом місяця проаналізує дані про вплив додаткового імпортного збору, введеного в лютому, на економіку України, і передасть звіт про доцільність його існування на розгляд уряду.

Про це заявив міністр Мінекономрозвитку Айварас Абромавічус.

У випадку, якщо аналітичні дані свідчитимуть про стабілізацію і про те, що переваги від такого заходу не виправдовують себе, Мінекономрозвитку запропонує скасування тимчасового імпортного збору раніше обумовленого терміну.

Зазначимо, раніше Кабмін планував скасувати додаткове навантаження на імпортерів лише на початку 2016 р.

«Основною причиною ймовірної дострокової відміни, мабуть, стало прагнення скоротити темпи інфляції під тиском Міжнародного валютного фонду», – зазначила заступник гендиректора рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг» Ольга Шубіна.

Нагадаємо, що додатковий імпортний збір у розмірі 5-10% стягується за ввезення в Україну всіх товарів, окрім критичного імпорту, починаючи з лютого поточного року. Тобто призводить до подорожчання всіх без винятку закордонних товарів. І помітно підстьобує загальне зростання цін.

Вже за підсумками червня інфляція в Україні досягла 58%. До кінця року експерти очікують, що цей показник буде не нижче 50%.

«Звичайно введення цього збору, як і очікувалося, зменшив обсяг офіційного імпорту, що позитивно відбилося на торговому балансі країни. Однак при такому підрахунку не враховується, що частина імпорту «пішла в тінь», що призвело до зниження надходжень до бюджету», – розповів начальник відділу інвестиційного аналізу аналітичного департаменту інвесткомпанії Pro-Consulting Олександр Ткачов. – Варто також підкреслити, що збір був введений в період найбільшої девальвації гривні, що також відбилося на його ефективності ».

Крім того, як і попереджали аналітики, з введенням додаткового навантаження на імпортерів багато їх них пішли в тінь, про що заявляють навіть офіційні особи.

Природно, імпортери відреагували на подорожчання ввезених товарів підняттям цін на них у роздробі.

Експерти сходяться на думці, що навіть після скасування додаткового імпортного збору ціни на ввезені в Україну товари знизяться далеко не відразу.

«Можу припустити, що, незважаючи на скасування ставок збору, зниження цін буде відбуватися досить повільними темпами. Найбільш швидко ціни будуть опускатися на алкоголь, імпортні продукти харчування, одяг, електроніку», – прогнозує Ольга Шубіна.

Теж саме стосується і медикаментів: роздрібні ціни в аптеках опустяться тільки після того як залишки минулих партій, куплених за вищою для імпортера ціною, будуть розпродані. При цьому величина знижки, за словами Ігоря Ткаченка, залежатиме від закупівельної ціни препарату і курсу іноземної валюти.

Джерело: Вести

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»