• Посилання скопійовано

Скасування усіх коефіцієнтів, щодо ставок ренти на радіочастоти: прийнято у І читанні законопроєкт

24 квітня ВРУ прийняла у І читанні урядовий законопроєкт №10423 зі змінами до ПКУ щодо рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом)

Скасування усіх коефіцієнтів, щодо ставок ренти на радіочастоти: прийнято у І читанні законопроєкт

24 квітня 2024 року ВРУ прийняла у І читанні урядовий законопроєкт №10423 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом)". Про це повідомив Я. Железняк у своєму Телеграм-каналі.

На думку Уряду, наявна система стимулюючих підвищувальних та понижувальних коефіцієнтів до окремих ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом є суттєво складною для обчислення та перевірки правильності сплати рентної плати, що ускладнює адміністрування зазначеного податку. Тому виникала необхідність прийняття законодавчих змін, які дозволять забезпечити однаковий підхід до всіх платників рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, а також спростить адміністрування контролюючими органами цього податку.

Поки що остаточний текст закону не оприлюднений. Законопроєктом пропонувалося:

  • скасувати усі підвищувальні та понижувальні коефіцієнти, що застосовуються до ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України; 
  • у тексті ПКУ слова «радіочастотний ресурс» замінити словами «радіочастотний спектр (радіочастотний ресурс)»;
  • доповнити платників рентної плати суб’єктами господарювання, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України на підставі ліцензії на користування радіочастотним спектром та витягу з реєстру присвоєнь радіочастот загальних користувачів;
  • строк шість місяців, за яким контролюючі органи надають відповідним органам інформацію про несплату або сплату не в повному обсязі рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, замінити строком три місяці. 

Також законопроєктом передбачено внести зміни до Закону № 1089-ІХ, якими запропоновано виключити норми щодо надання повноважень КМУ затверджувати методику розрахунку ставок рентної плати за користування радіочастотним спектром.

Щоправда, надалі Комітет ВРУ рекомендував доопрацювати його з урахуванням таких пропозицій:

  • скасувати усі понижувальні та підвищувальні коефіцієнти, що застосовуються до ставок рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, з першого числа місяця, наступного за місяцем набрання чинності Законом, прийнятим ВР України в цілому за результатом розгляду проєкту Закону № 10423;
  • проіндексувати ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України, визначені пунктом 254.4 ПКУ, на 12 %.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»