• Посилання скопійовано

Практичні моменти нарахування та сплати військового збору від ДК

Непокоїтись про розрахунок військового збору деяким підприємствам доведеться вже буквально сьогодні. Тож на прикладах допоможемо розібратись з питанням його нарахування та сплати

Практичні моменти нарахування та сплати військового збору від ДК

З 03.08.2014 р. в Україні діє ще один обов’язковий платіж до державного бюджету — військовий збір. А вже 07.08.2014 року на офіційному сайті Міндоходів з’явилось повідомлення про відкриття рахунків, спочатку тільки щодо Києва і Київської області, але вже станом на 08.08.2014 р. на сайтах територіальних ДПС також з’явилися відповідні реквізити.  Як показує порядок сплати військового збору, непокоїтись про його розрахунок деяким підприємствам доведеться вже буквально сьогодні. Адже, зокрема, роботодавці (юрособи та фізособи-підприємці) є платниками військового збору до бюджету.

Об'єктом оподаткування збором є: 

• доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; 

• виграші в державну та недержавну грошову лотерею, виграш гравця (учасника), отриманий від організатора азартної гри.

Щодо заробітної плати, то нагадаємо, що більшість роботодавців сплачують її двічі на місяць.

Приклад 1. Зарплата сплачується підприємством 23 липня (перша частина чи, як прийнято називати її - аванс) та 7 серпня (друга частина).  Як в цьому випадку бути із військовим збором?

На нашу думку, Закон України від 31.07.2014 р N 1621-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України” набрав чинності з 03.08.2014 р. Зворотньої сили його норми не мають. Тож уся чи частина зарплати, що нарахована за липень, а виплачується у серпні, не має оподатковуватись військовим збором. Аналогічної позиції дотримується ДФСУ >>>

Приклад 2. Зарплата сплачується підприємством 15 серпня (перша частина чи, як прийнято називати її - аванс) та 29 серпня (друга частина).  Як в цьому випадку бути із військовим збором?

Законодавець визначив порядок сплати (перерахування) збору до бюджету у такому же порядку що й для податку на доходи фізосіб. Тому, згідно з пп. 168.1.2, податкові агенти мають сплачувати (перераховувати) до бюджету військовий збір під час перерахування грошових коштів на виплату зарплати (першої та другої частини відповідно). 

Втім є ще одне питання, яке не можна обійти стороною:  закон набув чинності з 3 серпня 2014 року, а зарплата нараховується, починаючи з 01.08.2014 (робочий день). Як бути із зарплатою та винагородою за ЦПД, нарахованими за 01.08.2014 р. після 03.08.2014 р., повинні роз’яснити фахівці ДФСУ. Тож, наразі бухгалтери самостійно приймають рішення щодо включення зарплати за 01.08.20014 року до оподатковуваного доходу за серпень для нарахування військового збору.  Але, на нашу думку, якщо така зарплата нараховується після 01.08.2014 р., то уся нарахована зарплата, в тому числі і за 01.08.2014 р., повинна бути оподаткована військовим збором. 

Увага! За приписами пп. 168.1.2 ПКУ банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування ПДФО до бюджету. Це ж правило застосовується банками й щодо військового збору.

Водночас, згідно з пп. 168.1.4 ПКУ якщо зарплата (інший оподатковуваний дохід) надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, військовий збір сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання).  

Приклад 3. Зарплата буде нарахована у серпні 2014 року, проте не буде виплачена. Як і коли слід сплатити військовий збір?

Для такого випадку, законодавець передбачив наступне: якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені цим Кодексом для місячного податкового періоду. (пп. 168.1.5 ПКУ).

Тому, якщо зарплата за серпень буде виплачена у вересні, то військовий збір слід сплатити до 30.09.2014 року включно, незалежно від факту виплати зарплати працівнику.

Наведемо приклад розрахунку військового збору.

Приклад 4. Який приклад утримання військового збору із зарплати 1300,00 грн? При розрахунку ПДФО потрібно цю суму віднімати?

Військовий збір – це окремий обов’язковий платіж до бюджету. Отже, він утримується із зарплати працівника окремо і жодним чином не впливає на суми ПДФО та ЄСВ. Якщо зарплата працівника становить 1300,00 грн, то з неї треба утримати: 

ЄСВ 3,6% х 1300,00 = 46,80 грн (Дт 661 Кт 651)

ПДФО 15% х (1300,00 – 46,80) = 187,98 грн (Дт 661 Кт 641/ПДФО)

Військовий збір 1,5% х 1300,00 = 19,50 грн (Дт 661 Кт 641/ВЗ) 

Отже, на руки працівник отримає: 1300,00 – 46,80 – 187,98 – 19,50 = 1045,72

І останнє. Крім податкових агентів (юросіб та фізосіб-підприємців), платниками збору є також фізособи — резиденти, що отримують дохід з джерела їх походження в Україні та за її межами, а також фізособи-нерезиденти, що отримують доходи в Україні, але не від осіб, які є податковими агентами. Їм доведеться сплатити військовий збір самостійно однією сумою із задекларованих за 2014 рік доходів (які підпадають під оподаткування цим збором), з розрахунком об’єкту оподаткування військовим збором лише за період 08-12.2014 р. (якщо інші зміни у порядку сплати цієї категорії осіб ми незабаром не отримуємо). 

Щодо форм звітності, то сподіваємось, що до кінця серпня ми вже отримуємо порядок відображення сум сплаченого збору у звітності. Це повинні бути окремі податкові декларації (або розрахунки) як для податкових агентів, так і для фізосіб, які сплачують військовий збір самостійно. 

Наталія Канарьова, Анна Бикова, «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»