• Посилання скопійовано

Товари для виробництва безпілотних систем механізованого розмінування пропонують звільнити від ПДВ та мита

У ВРУ зареєстровані законопроєкти №11148 та №11149 щодо звільнення від оподаткування ПДВ та ввізним митом операцій з ввезення товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем механізованого розмінування

Товари для виробництва безпілотних систем механізованого розмінування пропонують звільнити від ПДВ та мита

3 квітня 2024 року у ВРУ зареєстровані законопроєкти зі змінами до ПКУ (проєкт №11148) та МКУ (проєкт №11149) щодо звільнення від оподаткування ПДВ та ввізним митом операцій з ввезення товарів для потреб виробництва та/або ремонту безпілотних систем механізованого розмінування.

Актуальність цих законопроєктів полягає у тому, що на сьогодні Україна є потенційно найбільш замінованою країною. Приблизно 174 тис. кв. км залишаються замінованими, і з огляду на бойові дії, які тривають, площа території мінного забруднення зростатиме швидше за обсяг розмінованих територій.

Тож важливою складовою ефективного та відповідального гуманітарного розмінування територій, забруднених мінами та інші вибуховими залишками війни, є широке використання механізованого розмінування.

Основними виробниками транспортних засобів механізованого розмінування є Хорватія, Швейцарія, Данія, Туреччина і Велика Британія. В Україні наразі функціонують кілька підприємств, які намагаються виробляти подібні машини в середині країни, що, своєю чергою, створює додаткові робочі місця. Проте на нинішньому етапі виробництво безпілотних систем механізованого розмінування потребує іноземних складових.

Оподаткування ПДВ та ввізне мито при імпорті складових значно підвищують вартість безпілотних систем механізованого розмінування, яких, з огляду на площу мінного забруднення, наша держава потребує у значних кількостях.

З огляду на це і пропонується тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні, звільнити від оподаткування митом та ПДВ операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту (у тому числі раніше поміщених в інші митні режими) складових (матеріалів, вузлів, агрегатів, устаткування та комплектувальних виробів) безпілотних систем механізованого розмінування, що ввозяться суб'єктами господарювання для використання у власній виробничій діяльності з виробництва та/або ремонту безпілотних систем, що класифікуються у товарних позиціях 8479 згідно з УКТ ЗЕД.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»