• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №03(72) | 25.04.2024 р.

Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №03(72) | 25.04.2024 р.
Це – вже сімдесят другий (третій у 2024 році та двадцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло понад місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • нагадаємо, як зберігати первинку з метою обліку товарних запасів;
  • визначимося, як фізособам-«єдинникам» І-ІІІ груп слід вести облік своїх доходів;
  • підкреслимо, що 30 квітня – останній день для подання декларації про майновий стан за 2023 рік;
  • дізнаємося, чи може ФОП включити до витрат ремонт автомобіля;
  • зʼясуємо, чи подавати квартальну декларацію про майновий стан і доходи новоствореному ФОПу;
  • проінформуємо, що зʼявився новий сервіс для ФОПів у застосунку «Моя податкова».
Гарного вам читання!
 

30 квітня – останній день для подання декларації про майновий стан за 2023 рік

Нагадуємо, що 30 квітня 2024 року – останній день подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік платниками податків, які відповідно до норм ПКУ зобов’язані її подати. Це стосується й фізосіб-”загальників” та самозайнятих осіб.
Декларація подається  одним із способів:
  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, але не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі.
Як саме подавати та заповнювати декларацію, ми розповідали у своїй аналітиці ось тут.

Зʼявився новий сервіс для ФОПів у застосунку «Моя податкова»

За інформацією ДПС, відтепер у мобільному застосунку «Моя податкова» доступні нові сервіси для ФОПів:
  • «Мій ФОП» у розділі «Мої дані» застосунку: інформація про реєстрацію ФОПа та обрання спрощеної системи оподаткування;
  • подання податкових декларацій платника єдиного податку: для ФОПів, які обрали спрощену систему оподаткування 1-3 груп, у розділі «Послуги»;
  • сплата податків: доступна у «Стані розрахунків з бюджетом» розділу «Послуги».

Чи може ФОП включити до витрат ремонт автомобіля?

Херсонські податківці зауважили, що  фізособа-«загальник» ще з 23.05.2020 має право (за власним бажанням) включити до складу витрат звітного періоду вартість поточного ремонту використаних у господарській діяльності лише тих основних засобів, які підлягають амортизації.
При цьому такі основні засоби, як земельні ділянки, об’єкти житлової нерухомості, легкові автомобілі, не підлягають амортизації.

Чи подавати квартальну декларацію про майновий стан і доходи новоствореному ФОПу?

Кіровоградські податківці зазначили, що ФОПи при реєстрації протягом року або при переході на спрощену систему з неї подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного року, в якому розпочата така діяльність або відбувся перехід на (перехід із) спрощену систему. Квартально звітувати не потрібно.

Як зберігати первинку з метою обліку товарних запасів?

Іванофранківські податківці зауважили, що підприємець, який здійснює діяльність у декількох місцях продажу (господарських об'єктах), веде облік товарних запасів також за кожним окремим місцем продажу. Цей облік ведеться на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів таким ФОПом, або окремим місцем продажу, та/або первинних документів на внутрішнє переміщення товарів між ФОПом та його окремими місцями продажу. Первинні документи на внутрішнє переміщення товарів є невід'ємною частиною такого обліку.
Первинні документи, на підставі яких внесено записи до Форми обліку, є обов'язковими додатками до такої форми. Внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Як фізособам-«єдинникам» І-ІІІ груп слід вести облік своїх доходів?

Фізособи-«єдинники» І та ІІ груп і ІІІ групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а фізособи-«єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) мають вести типову форму доходів та витрат.
Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет. Про це ми писали тут.

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»