• Посилання скопійовано

Форс-мажор та податкова звітність: як відтермінувати подання?

Сьогодні багатьом не до дотримання строків подання податкової звітності. Але бізнесу, що перебуває в зоні АТО, ведеться чи не найгірше...

Форс-мажор та податкова звітність: як відтермінувати подання?

Крім суто людського страху за своє життя та життя близьких та рідних людей, багато хто переживає погроми офісів та установ. Статус воєнного або надзвичайного стану зняв би чимало питань, але маємо що маємо.

Платникам податків, які перебувають на території проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях, податковий держрегулятор готовий продовжити терміни подання податкової звітності. Для цього необхідно звернутися до податкового органу з відповідною заявою впродовж 30 календарних днів, що настають за днем закінчення обставин непереборної сили (1).

Заява подається платником податків тільки разом із документальним підтвердженням Торгово-промислової палати України про настання дії обставин непереборної сили. Терористичні акти, масові заворушення вважаються форс-мажорними обставинами відповідно до Наказу ДПСУ від 24.12.2010 р. №1044 «Порядок застосування норм пунктів 102.6 — 102.7 статті 102 Податкового кодексу України».

Зверніть увагу: форс-мажорні обставини має можливість засвідчувати тільки Торгово-промислова палата України. Регіональні торгово-промислові палати здійснюють лише підготовку документів для підтвердження форс-мажорних обставин (додатково див. лист НБУ від 21.10.2013 р. №47-411/18440). Цей момент треба взяти до уваги, щоб не пропустити 30-денний строк.

Як визначається 30-денний строк? Що є критерієм закінчення форс-мажору? Насправді пошук відповідей на ці запитання не є завданням платників податків. Суб’єкт господарювання звертається за довідкою до ТПП, а вона, своєю чергою, виданим документом підтверджує наявність обставин непереборної сили на момент видачі довідки. Певна річ, ТПП сама не визначає ці обставини й у своїй роботі керується наказами та розпорядженнями Президента, Верховної Ради та профільних відомств.

Заява складається в довільній формі з коротким і чітким обґрунтуванням підстав для продовження зазначених термінів із посиланням на документальне підтвердження викладених фактів. Поза тим, у заяві надається вичерпний перелік додатків із зазначенням кількості сторінок кожного документа, їх повної назви та реквізитів (дата, номер, найменування органу, що видав документ). Крім того, у заяві обов’язково має бути зазначено вид платежу, податковий період та суми грошового зобов’язання. Не забувайте, що заява подається платником податків тільки разом із документальним підтвердженням, інакше до розгляду її не візьмуть.

Штрафні санкції в межах подовжених строків не повинні застосовуватися, а якщо попередньо санкції все-таки було нараховано і є податковий борг, він підлягає списанню.

-----------------------(1)--------------------

Є прецедент, коли через масові звернення платників податків Луганської та Донецької областей щодо неможливості вчасного подання звітності податківці подовжили строк здавання звітності за травень 2014 р. на 10 днів (до 30.06.2014 р., додатково див. лист Міндоходів від 19.06.2014 р. №14544/7/99-99-19-03-02-17).

-------------------------------------------------

Юлія КЛОВСЬКА,

головний редактор «Дебету-Кредиту» 

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»