• Посилання скопійовано

Податківці інформують про особливості заповнення звіту з ЄСВ

Для розрахунку та виплати зарплати використовуються типові форми №П-6 “Розрахунково-платіжна відомість працівника” та №П-7 “Розрахунково-платіжна відомість (зведена)”

Податківці інформують про особливості заповнення звіту з ЄСВ

У рядку “Виплачено заробітної плати усього __ грн., у т.ч. у натуральній формі __ грн.,” додатка до таблиці 1 звіту щодо сум нарахованого ЄСВ зазначається сума заробітної плати, виплаченої у звітному місяці, тобто за вирахуванням військового збору, ЄСВ, страхових внесків та сум податку на доходи фізичних осіб, обчисленого із застосуванням податкової соціальної пільги за її наявності – повідомляють фахівці ГУ ДФС у Волинській області.

Пунктом 1 розд. IV Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435, визначено, що звіт щодо сум нарахованого ЄСВ формується на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування і виплата.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” єдиний внесок нараховується на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України “Про оплату праці”.

Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму ЄСВ, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності (п. 164.6 ст. 164 ПКУ).

Крім того, згідно з п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ.

Таким чином, п.п. 163.1.1 п.163.1 ст. 163 ПКУ передбачено, що об’єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого згідно з п.п. 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 ПКУ включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику відповідно до умов трудового договору (контракту).

Додатково повідомляємо, що для розрахунку та виплати заробітної плати використовуються типові форми №П-6 “Розрахунково-платіжна відомість працівника” та №П-7 “Розрахунково-платіжна відомість (зведена) ”, затверджені наказом Державного комітету статистики України від 05.12.2008 року № 489 “Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці”. У лівій частині яких відображаються суми нарахованої заробітної плати за видами оплат, усі доплати, премії, допомоги тощо, а в правій – утримання за їх видами (виданий аванс, ЄВ, податок на доходи фізичних осіб, профспілкові внески, аліменти, аванси в банк і т.д.) і суми до виплати за кожним табельним номером і в цілому за структурним підрозділом чи установою.

Джерело: ДФС у Волинській обл.

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»