• Посилання скопійовано

Подаємо фінзвітність та декларацію з податку на прибуток за І квартал 2016 рік

ДФСУ розповіла про нюанси подання декларації з податку на прибуток та фінзвітності за І квартал 2016 року

Подаємо фінзвітність та декларацію з податку на прибуток за І квартал 2016 рік

Нещодавно з’явився лист ДФС від 08.04.2016 р. №7864/6/99-99-19-02-02-15 щодо подання декларації з податку на прибуток та фінзвітності за І квартал 2016 року. Проаналізуємо його.

Звітні періоди

З 01.01.2016 р. встановлено, що звітними періодами для податку на прибуток, крім випадків, передбачених п. 137.5 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.

При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком (п. 137.4 ПКУ).

Відповідно до п. 137.5 ПКУ для окремих категорій платників податку встановлено річний звітний період, а саме: 

  • платників податку, які зареєстровані протягом звітного року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної декларації за період діяльності у звітному році; 
  • виробників сільськогосподарської продукції; 
  • платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період, не перевищує 20 млн грн. 

 

Строки подання декларації

Подання декларації за відповідні звітні періоди: квартал, півріччя, три квартали та рік здійснюється протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного податкового кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ). 

Тож за І квартал 2016 року платники податку на прибуток, які за 2015 рік задекларували 20 млн грн та більше, мають подати декларацію до 10 травня 2016 р. включно

Річна декларація з податку на прибуток має подаватися протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.3 ПКУ). 

Декларацію з податку на прибуток, починаючи зі звітування за 2015 рік, потрібно подавати за формою, затвердженою Наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. № 897.

 

Особливості подання фінзвітності з декларацією

Також податківці нагадують, що відповідно до п. 46.2 ПКУ платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. 

Такий обов’язок закріплено також у Порядку подання фінансової звітності, затвердженому постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419 (далі – Порядок). 

Так, платники податку на прибуток подають податковому органові разом з декларацією: 

  • квартальну фінансову звітність (крім підприємств, що відповідно до Господарського кодексу України належать до суб'єктів малого підприємництва, у тому числі до суб'єктів мікропідприємництва); 
  • річну фінансову звітність (п. 2 Порядку). 

Тож, платники податку на прибуток, які є суб'єктами малого підприємництва, у тому числі суб'єктами мікропідприємництва, при поданні квартальної декларації з податку на прибуток не повинні подавати до податкового органу квартальну фінзвітність. Такі суб’єкти господарювання мають подавати річну фінзвітність разом з декларацією з податку на прибуток за рік.

 

Подання фінзвітності до органу статистики

Не слід забувати, що квартальну фінансову звітність слід подавати ще й в орган статистики. При цьому Порядком не затверджено звільнення суб'єктів малого підприємництва, у тому числі суб'єктів мікропідприємництва, від подання квартальної фінансової звітності до органів статистики. 

Відповідно до п. 2 Порядку юрособи, які відповідно до Господарського кодексу належать до суб’єктів мікропідприємництва, подають відповідним органам річну  фінансову  звітність, передбачену для суб'єктів  малого  підприємництва.

Відповідно до п. 5 Порядку квартальна  фінансова  звітність  (крім  зведеної  та консолідованої) подається підприємствами органам, зазначеним у пункті 2, не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річна - не пізніше 28 лютого наступного за звітним року. 

Тож останнім днем подання фінзвітності для підприємств, крім юросіб, які відповідно до Господарського кодексу України належать до суб’єктів мікропідприємництва, за І квартал 2016 року до органу статистики буде 25 квітня 2016 року.

З цього приводу є відповідний лист Мінфіну та Держстату від 12.04.2011 р. № 31-08410-06-5/95457: «Таким чином, суб’єкти малого підприємництва – юридичні особи, які відповідають критеріям, визначеним пунктом 154.6 статті 154 Податкового кодексу України, зобов’язані складати та подавати до відповідних органів фінансову звітність, передбачену для суб’єктів малого підприємництва (форми N N 1-мс та 2-мс), один раз на рік. Суб’єкти малого підприємництва – юридичні особи, які не відповідають критеріям, визначеним пунктом 154.6 статті 154 Податкового кодексу України, зобов’язані складати та подавати до відповідних органів фінансову звітність, передбачену для суб’єктів малого підприємництва (форми NN 1-м та 2-м), щокварталу.»

 Про ключові нюанси заповнення декларації з податку на прибуток та фінзвітності за I квартал 2016 року фахівці "ДК" також розповіли в аналітичній статті (для передплатників).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»