• Посилання скопійовано

Національний банк пом’якшив низку валютних обмежень

Національний банк збільшив обсяг видачі готівки в іноземній валюті та банківських металах з рахунків клієнтів банків з 15 000 до 20 000 грн на добу

Національний банк пом’якшив низку валютних обмежень

Нацбанк постановами  від 03.09.2015 № 581 та № 582 послабив частину адміністративних обмежень, запроваджених в першій половині поточного року для стабілізації валютного ринку, зокрема:

1) збільшено обсяг видачі готівки в іноземній валюті та банківських металах з рахунків  клієнтів банків з 15 000 до 20 000 грн на добу. Послаблення спрямоване на відновлення довіри до банківської системи та притоку валютних депозитів;

2) дозволено при купівлі клієнтами банків іноземної валюти не враховувати  залишки коштів на їх рахунках у валюті 3-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів. Це дозволить клієнтам, які мають на рахунках залишки неконвертованих валют, купувати іноземну валюту;

3) дозволено уповноваженим банкам знімати з контролю експортні операції клієнтів, якщо вони надали документальне підтвердження про припинення зобов’язань шляхом зарахування зустрічних вимог у валютах, що не підлягають обов’язковому продажу. Сума таких зобов’язань має не перевищувати 0,5 млн. дол. США за одним контрактом;

4) уточнено вимоги щодо обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті. Відтепер вимога не розповсюджуватиметься на кошти, які повернені за ініціативою іноземного банку в дводенний термін.

5) скасовано вимогу щодо обов’язкового подання в пакеті документів для купівлі/переказу іноземної валюти довідки з Державної фіскальної служби, яка засвідчує відсутність заборгованості зі сплати податків для компаній. Це полегшить роботу компаній-імпортерів.

6) знято заборону реєструвати зміни до договорів про залучення резидентами кредитів/позик в іноземній валюті від нерезидентів у разі, якщо ці зміни передбачають заміну боржника в окремих випадках. А саме - коли така заміна пов’язана з ліквідацією та/або поглинанням.

Водночас Нацбанк вводить заборону на купівлю валюти для розрахунків за імпорт продукції, митне оформлення якої  було здійснено до 01 січня 2014 року. Це стосується випадків заміни боржника та/або кредитора  у зобов’язанні за зовнішньоекономічним контрактом. Відтепер компанії-резиденти повинні будуть виконувати такі зобов’язання за рахунок власних коштів в іноземній валюті. Вимога не поширюється на життєво необхідні товари.

Зміни набувають чинності 04 вересня 2015 року і діють до 04 грудня 2015 року включно

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»